DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrijā pārrunā priekšlikumus noteikumu pilnveidošanai ārvalstu kino projektu piesaistīšanai Latvijā

Trešdien, 9. oktobrī, Finanšu ministrijā (FM) notika Ekonomikas ministrijas (EM), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), kino nozares organizāciju pārstāvju un FM tikšanās par papildu atbalsta pasākumiem ārvalstu kino projektu uzņemšanai Latvijā. Lai atbalstītu nozari, plānots valsts budžeta likumā paredzēt vairākus nosacījumus finansējuma palielināšanai.

Jauno ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā un jauna dižpasākuma organizēšanas Latvijā līdzfinansējumam ar Ministru kabineta lēmumu pēc ekonomikas ministra ierosinājuma finanšu ministram ir iespējams palielināt 2025. gada apropriāciju. Tāpat varēs palielināt valsts budžeta likumā EM noteiktos valsts budžeta ilgtermiņa saistību maksimāli pieļaujamos apjomus 2026. un 2027. gadam līdzfinansējuma nodrošināšanai.

“Finanšu ministrijas piedāvātais budžeta likuma regulējums nodrošina ilgtspējīgus, prognozējamus un skaidrus nosacījumus ārvalstu filmu veidošanai Latvijā. Aicinām turpināt iesākto sadarbību ar jomas pārstāvjiem, lai jau tuvākajā laikā nodrošinātu iespējas nozīmīgu starptautisku projektu piesaistīšanai un īstenošanai Latvijā,” uzsver FM parlamentārā sekretāre Karina Ploka.

Dižpasākums ir starptautiska mēroga pasākums, ko organizē, deleģē vai kura sadarbības partneris ir pasaules vai Eiropas mēroga organizācija. Tas rada būtisku ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, piesaistot vismaz 10 000 ārvalstu apmeklētāju un dalībnieku, kas Latvijas tūristu mītnēs vai īstermiņa īres mītnēs pavada vismaz vienu nakti.

Līdzfinansējums nevarēs pārsniegt 30% no jauno ārvalstu filmu projekta kopējām attiecināmajām izmaksām un 20% no jauno dižapasākumu organizēšanas attiecināmajām izmaksām. Finansējuma palielināšanas pasākumiem jāsaņem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas apstiprinājums.

Piedāvājums paredz nodrošināt stabilu un prognozējumu finansējumu kino nozares attīstībai un jaunu ārvalstu kino projektu piesaistīšanai. Saskaņā ar piedāvājumu 2025. gadā finansējums sasniegs 7,5 miljonus eiro un ir ar pieaugošu tendenci, 2026. gadā nodrošinot pieejamo finansējumu 7,9 miljonu eiro un 2027. gadā 8,3 miljonu eiro apmērā.

Tikšanās laikā tika panākta vienošanās, ka nepieciešamā atbalsta sniegšanai nozarei un pasākumu īstenošanai EM un LIAA jāizstrādā kārtība, kādā tiek piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā. Savukārt, producentiem nepieciešams veikt darbu pie attiecināmo izmaksu pamatojuma pilnveides.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI