DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

IZM budžeta prioritātes 2025. gadam: pedagogu atalgojums, jaunais skolu finansēšanas modelis un augstskolu institucionālā finansējuma ieviešana 

Kā deputātus informēja IZM parlamentārā sekretāre Silvija Amatniece, IZM nākamā gada budžetā izvirzījusi deviņas prioritātes. Pirmkārt, tas ir pedagogu zemākās algas likmes pieaugums par +2,6% no 2025. gada 1. janvāra. Otrkārt, jaunā finansēšanas modeļa “Programma skolās” pakāpeniska ieviešana no 2025. gada 1. septembra. Treškārt, augstskolu institucionālā finansējuma ieviešana un augstskolu autonomijas attīstība.  

Tāpat būtisks būs metodiskais atbalsts pedagogiem un iekļaujoša izglītība, jauno pedagogu sagatavošana un piesaiste nozarei, izglītības kvalitātes monitorings (vispārējā, profesionālā, augstākā izglītība), latviešu valodas stiprināšana un Vienotas skolas turpināšana, jāpieņem jauns Sporta likums, kā arī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizēšana. 

Silvija Amatniece uzsvēra, ka izglītības joma ir vienīgā joma, kurai ārpus valsts drošības finansējuma nākamajā gadā paredzēts papildu finansējums, kas novirzīts pedagogu atalgojuma pieaugumam 30 miljonu eiro apmērā. 

IZM kopējais budžets 2025. gadā plānots 1,188 miljardi eiro. No tiem 52%  jeb 621 miljons eiro plānoti kā mērķdotācija pašvaldībām skolotāju atalgojuma nodrošināšanai. Augstākai izglītībai – 141 miljons eiro jeb 12% no kopējā budžeta. Tālāk seko profesionālās izglītības finansējums – 106 miljoni, zinātnes finansējums – 102 miljoni eiro, vispārējā izglītība – 60 miljoni, ES fondu pasākumi – 60 miljoni, sporta finansējums – 56 miljoni, nozaru vadība – 29 miljoni, jaunatnes politika – 10 miljoni, kā arī valsts valodas politikas atbalsts – 2 miljoni eiro. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI