DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Saeimai nodots ziņojums par faktiski veikto obligāto iemaksu pensiju apdrošināšanai ietekmi uz cilvēku sociālo nodrošinājumu 

Laikā no 2011. gada janvāra līdz 2024. gada martam faktiski veikto obligāto iemaksu summa no aprēķinātās jeb deklarētās summas pensiju apdrošināšanai veido 99,3% (iepriekšējā 2021.gada ziņojumā –99,1%) un neveikto obligāto iemaksu pensijām kopējā summa ir 191 miljoni eiro.  

Tas teikts informatīvajā ziņojumā “Par faktiski veikto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pensiju apdrošināšanai ietekmi uz personu sociālo nodrošinājumu”, kas otrdien, 8. oktobrī, izskatīts un pieņemts zināšanai valdības sēdē. Ziņojumu par faktiski veikto obligāto iemaksu pensiju apdrošināšanai ietekmi uz cilvēku sociālo nodrošinājumu ik pēc trim gadiem iesniedz Saeimai. Iepriekšējais ziņojums tika iesniegts 2021.gadā. 

Ziņojumā norādīts, ka nedaudz samazinājies darba ņēmēju īpatsvars, par kuriem obligātās iemaksas pensijām nomaksātas pilnā apmērā – 76,1% (iepriekšējā 2021.gada ziņojumā –76,3%), savukārt palielinājies – par kurām obligātās iemaksas ir veiktas nepilnā apmērā vai nav veiktas vispār –22,6% (iepriekšējā 2021.gada ziņojumā – 22,3%); 

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem uz 2024.gada augustu kopumā ir 4,6 tūkstoši cilvēku, par kurām iemaksas pensijai vispār nav veiktas.  No tiem vecumā virs 60 gadiem ir aptuveni 800 cilvēku, par kuriem kopš 2011.gada neveikto iemaksu pensijām summa ir 0,5 miljoni eiro.  Par 347,1 tūkstoti cilvēku iemaksas veiktas nepilnā apmērā. No tiem vecumā virs 60 gadiem ir 65,4 tūkstoši cilvēku. Kopš 2011.gada par viņiem neveikto iemaksu pensijām summa ir 35 miljoni eiro.  

Sākot ar 2011. gadu, cilvēka pensiju kapitālā obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai tiek uzskaitītas un uzkrātas, ja tās tiek faktiski iemaksātas. Obligāto iemaksu ietekme uz personas sociālo nodrošinājumu vecumdienās ar katru gadu palielinās, tāpēc ir būtiski nodrošināt faktisko iemaksu pensijai nomaksu laikā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI