DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Apstiprināts jauns Latvijas Nacionālā vēstures muzeja publisko maksas pakalpojumu cenrādis

Ministru kabinets 8. oktobra sēdē izskatīja un apstiprināja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) un Kultūras ministrijas izstrādāto LNVM publisko maksas pakalpojumu cenrādi. Tajā aktualizēts muzeja sniegto pakalpojumu klāsts un cenas, papildinot ar jauniem pakalpojumiem un svītrojot neaktuālos, kā arī aktualizētas un paplašinātas atlaižu saņēmēju mērķgrupas.

Iepriekšējais LNVM maksas pakalpojumu cenrādis bija spēkā kopš 2013. gada. Kopš tā laika ir mainījušās muzeja darbības vietas un piedāvājums, kā arī vairāki cenu veidojošie faktori: pieauguši izdevumi, kas saistīti ar muzeju ēku uzturēšanu un apsaimniekošanu, komunālo pakalpojumu izmaksas, ekspozīciju uzturēšanas, izstāžu un muzejpedagoģisko programmu veidošanas izdevumi utt., tādējādi bija nepieciešams pārskatīt gan muzeja sniegto pakalpojumu klāstu, gan cenu līmeni galvenajās sniegto pakalpojumu grupās.

Izvērtējot un atjaunojot atlaižu politiku un apmeklētāju piesaisti, cenrādis ir pārstrukturēts, piemērojot bezmaksas apmeklējumu visām galvenajām atlaižu saņēmēju grupām:

  • bērniem līdz septiņu gadu vecumam;
  • personām, kas pavada pirmsskolas vecuma bērnu vai izglītojamo grupu;
  • daudzbērnu ģimenēm, tai skaitā individuālam apmeklējumam un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa, tai skaitā individuālajam apmeklējumam;
  • bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, dienas aprūpes centra, krīzes centra un speciālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kā arī bērniem, kas ievietoti sociālās rehabilitācijas centrā, un tos pavadošajām personām;
  • personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II invaliditātes grupu un no vienas personas, kas pavada personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I invaliditātes grupu;
  • politiski represētajām personām.

Bezmaksas apmeklējuma grupās papildus iekļauti ikgadējās starptautiskās akcijas “Eiropas Muzeju nakts” apmeklētāji, Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas biedri, muzeja Goda kartes īpašnieki, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kas atspoguļo norises muzejā, grupu vadītāji (gidi) un muzeja popularitāti veicinošu vizīšu organizatori.

Turpmāk tiks piedāvātas apmeklētājiem izdevīgas divu veidu ģimenes biļetes, kā arī apvienotā biļete Rīgas pils apmeklējumam, kas būs pieejama pēc ekspozīciju atklāšanas Rīgas pilī

Tāpat, lai veicinātu kultūras mantojuma pieejamību sabiedrībai, tiks piemērota 100% atlaide maksai par muzeja krājuma materiāla izmantošanu, ja tas būs nepieciešams publicēšanai recenzētos zinātniskos izdevumos, akreditētu augstskolu studiju noslēguma darbos, sadarbībā ar muzeju veidotos izdevumos, akreditēto muzeju vajadzībām vai tiešā muzeja popularizēšanas nolūkā. Līdz šim Latvijas akreditētie muzeji maksājuši par muzeja krājuma materiālu izmantošanu publicēšanai, tostarp, lai sagatavotu pētnieciskos rakstus, ekspozīcijas un izstādes.

Cenrādis papildināts ar jauniem publisko maksas pakalpojumu veidiem, piemēram, tiešsaistes nodarbībām un lekcijām, iekļauti metodiskie un konsultatīvie pakalpojumi, kuru sniegšanai ir nepieciešami muzeja speciālisti ar augstu kvalifikāciju, kā arī paplašināts muzeja telpu nomas pakalpojuma piedāvājums.

Jaunajā cenrādī noteiktas atšķirīgas ieejas biļešu cenas dažādās LNVM struktūrvienībās, - līdz šim tās visās struktūrvienībās bija vienādas. Augstāka cena noteikta par muzeja ekspozīcijas apmeklējumu atjaunotajās telpās Rīgas pilī, zemāka cena – par muzeja ekspozīciju apmeklējumu “Dauderu” nodaļā. Tautas frontes muzeja apmeklējums joprojām saglabāsies bez maksas.

Muzeja cenrādī veiktās izmaiņas stāsies spēkā vispārējā kārtībā – nākamajā dienā pēc publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Jau vēstīts, ka pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma Latvijas Nacionālais vēstures muzejs vērs restaurētās Rīgas pils vārtus apmeklētājiem, 26. un 27. oktobrī piedāvājot pasākumu programmu “Atkalsatikšanās Rīgas pilī”.

Rīgas pils pēc restaurācijas ir atguvusi virkni skaistāko telpu – velvju pagrabus, remteri, kapelu, Svina torni 5 stāvu augstumā, galeriju, bēniņus un citas – un ir skatāma visā 509 gadu godībā. Aicinām pirmoreiz vai no jauna satikties ar pili gan abās atklāšanas dienās, gan pēc tam!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI