DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Parlamentā norisināsies kultūras mantojuma aizsardzībai veltīta starptautiska konference

Lai stiprinātu sabiedrībā izpratni par kultūras mantojuma vērtību, kā arī veicinātu kultūras un aizsardzības nozares sadarbību kultūras vērtību glābšanā un saglabāšanā krīzes situācijās, nākamo pirmdien, 14.oktobrī, UNESCO nedēļas ietvaros Saeimā norisināsies starptautiska konference “Kultūras mantojums un drošība”.

Konference veltīta 1954.gada 14.maija Hāgas konvencijai par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta laikā 70.gadadienai, un tajā piedalīsies Latvijas un ārvalstu politiku plānotāji, kā arī kultūras mantojuma un aizsardzības jomas speciālisti.

Starptautisko konferenci atklās Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, kultūras ministre Agnese Lāce, aizsardzības ministrs Andris Sprūds un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Molņika.

Pasākuma ieskaņā dalībnieki aktualizēs kultūras matojuma aizsardzības nozīmi miera uzturēšanā. Pēc tam vairākās diskusijās konferences dalībnieki spriedīs par mantojuma objektu aizsardzību, tostarp izaicinājumiem kultūras objektu aizsardzībai Ukrainā bruņota konflikta laikā, civilmilitāro sadarbību un kultūras institūcijām pieejamajiem rīkiem, gatavojoties krīzēm miera laikā. Tāpat tiks akcentēta vietējo kopienu loma mantojuma saglabāšanā, starptautisko organizāciju  iesaiste tā sargāšanā konfliktu zonās, kā arī Latvijas kultūras mantojums sabiedrības saliedēšanai.

Savukārt par konferences būtiskākajām atziņām tās noslēgumā diskutēs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Signe Grūbe un Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka.

Konferenci rīko Saeima,  UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Kultūras ministrija un Aizsardzības ministrija sadarbībā ar ICOMOS Latvija, Francijas institūtu, Kanādas vēstniecību un Nīderlandes Karalistes vēstniecību.

Konference pirmdien, 14.oktobrī, notiks parlamenta Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8, un tā sāksies pulksten 10.00. Ikviens interesents tās norisei varēs sekot līdzi arī Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv, parlamenta Facebook kontā kā arī sabiedrisko mediju portālā www.lsm.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI