DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzruna piemiņas plāksnes atklāšanas pasākumā, kas veltīta 1994. gadā Ruandā notikušā genocīda pret tutsi upuru piemiņai

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Jūsu ekselence prezident Kagame!

Ekselences, dāmas un kungi!

Esam šeit, lai pieminētu 1994. gadā Ruandā pret tutsi īstenotā genocīda upurus. Ļoti novērtēju šo iespēju kopā ar jums, prezident Kagame, un Ruandas delegāciju atklāt šo piemiņas plāksni. Vēlos pateikties Ruandas ārlietu ministram un vēstniecībai par iniciatīvu. 

Dārgie klātesošie!

Pirms trīsdesmit gadiem pasaule piedzīvoja vienu no saviem tumšākajiem brīžiem. 1994. gadā genocīds pret tutsi Ruandā atgādināja par naida spēju saindēt cilvēku prātus. 1994. gada notikumu nežēlība nav aprakstāma un to nedrīkst aizmirst. Bojāgājušo, izdzīvojušo, viņu ģimeņu un nākotnes dēļ.

Trīsdesmit gadus vēlāk mēs turpinām atcerēties genocīda upurus un godināt izdzīvojušos. Ruanda ir spējusi parādīt pasaulei, kā pārvarēt neiedomājamu traģēdiju,  veltot mērķtiecīgas pūles, lai dziedētu sabiedrību un stiprinātu vienotību. Lai to panāktu visai sabiedrībai bija jāvelta laiks dziļām pārdomām un taisnīgi jāsoda varmākas, uzticoties tiesu varai.

Starptautiskā kopiena var daudz ko mācīties no Ruandas vēstures un stingri iestāties par starptautiskajām tiesībām, cilvēktiesībām un taisnīgumu.

Diemžēl arī Latvijas vēsturi caurauž traģēdijas – kari, okupācijas, vardarbīgas represijas, kas šķēlušas ģimenes un pārtraukušas likteņus. Mēs dziļi izprotam vēsturiskās atmiņas saglabāšanas nozīmi.

Paldies Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, ka tā atvēra savas durvis piemiņas iniciatīvai. Ir tikai piemēroti, ka šo tumšo vēstures brīdi varam pieminēt Gaismas pilī.

Es ceru, ka kwibuka jeb liesma, kas simbolizē atceri un cerību, iedegs jaunas tradīcijas 1994. gadā izdzisušo ruandiešu dzīvību piemiņai. Ļaus atraisīt sarunas un pārdomas par vēstures tumšākajām lappusēm un ko no tām varam mācīties, lai turpmāk veidotu iekļaujošas un saliedētas sabiedrības.

Paldies!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI