DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents vēsturiskā vizītē uzņem Ruandas prezidentu 

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

2. oktobrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar Ruandas Republikas prezidentu Polu Kagami (Paul Kagame), kurš oficiālā vizītē apmeklē Latviju. Tikšanās laikā ar Ruandas prezidentu E. Rinkēvičs pārrunāja abu valstu divpusējo dialogu, aktuālos drošības izaicinājumus Āfrikā un Eiropā, kā arī sadarbību starptautiskajās organizācijās. 

Valsts prezidents atzīmēja Ruandas prezidenta vizītes vēsturiskumu, ņemot vērā, ka prezidents Kagame ir pirmais no Āfrikas valstu līderiem, kurš oficiālā vizītē apmeklē Latviju. E. Rinkēvičs pauda Latvijas interesi stiprināt divpusējo sadarbību – it īpaši ekonomikas un tirdzniecības jomās. “Saredzam potenciālu sadarbības iespējām informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā, ko apliecina arī Latvijas uzņēmumu augošā interese par Āfrikas tirgu,” akcentēja E. Rinkēvičs.  

Tikšanās laikā abi prezidenti pārrunāja ar drošību saistītus izaicinājumus Eiropā un Āfrikā. Valsts prezidents pateicās Ruandai par atbalstu Ukrainai, kā arī par Ruandas dalību pirmajā Miera samitā Šveicē. Vienlaikus E. Rinkēvičs novērtēja Ruandas sniegto ieguldījumu ANO miera uzturēšanas misijās Āfrikā un informēja, ka arī Latvija aizvien aktīvāk iesaistās ANO miera veidošanas centienos. Prezidenti apmainījās viedokļiem arī par krīzi Tuvajos Austrumos.  

Valsts prezidents pievērsa sevišķu uzmanību ANO sistēmas un ANO Drošības padomes reformas nepieciešamībai. “Ir skaidrs, ka ANO šobrīd praktiski neatspoguļo ne tās reālijas, ar kādām saskaramies 21. gadsimtā, ne ir efektīvs konfliktu risināšanas mehānisms.” Valsts prezidents skaidroja, ka Drošības padomes pastāvīgo locekļu skaits ir jāpaplašina, lai padarītu to efektīvāku, iekļaujošāku un atbildīgāku.  

Vizītes ietvaros Valsts prezidents kopā ar Ruandas prezidentu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās piemiņas plāksni, kas veltīta 1994. gadā Ruandā notikušā genocīda pret tutsi upuru piemiņai.  

“Pirms trīsdesmit gadiem pasaule piedzīvoja vienu no saviem tumšākajiem brīžiem. 1994. gadā genocīds pret tutsi Ruandā atgādināja par naida spēju saindēt cilvēku prātus. 1994. gada notikumu nežēlība Ruandā nav aprakstāma un to nedrīkst aizmirst. Bojāgājušo, izdzīvojušo, viņu ģimeņu un nākotnes dēļ. Trīsdesmit gadus vēlāk mēs turpinām atcerēties genocīda upurus un godināt izdzīvojušos. Ruanda ir spējusi parādīt pasaulei, kā pārvarēt neiedomājamu traģēdiju, veltot mērķtiecīgas pūles, lai dziedētu sabiedrību un stiprinātu vienotību. Lai to panāktu visai sabiedrībai bija jāvelta laiks dziļām pārdomām un taisnīgi jāsoda varmākas, uzticoties tiesu varai. Diemžēl arī Latvijas vēsturi caurauž traģēdijas – kari, okupācijas, vardarbīgas represijas, kas šķēlušas ģimenes un pārtraukušas likteņus. Mēs dziļi izprotam vēsturiskās atmiņas saglabāšanas nozīmi,” pauž Valsts prezidents E. Rinkēvičs. 

Diplomātiskās attiecības ar Ruandas Republiku nodibinātas 2007. gada 10. aprīlī. Šī ir pirmā Ruandas prezidenta vizīte Latvijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI