DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Sirreālisms igauņu dzejā – Guntars Godiņš un Jāns Malins viesosies Valmieras Integrētajā bibliotēkā 

3. oktobrī plkst. 17.30 Valmieras Integrētajā bibliotēkā norisināsies “Sirreālisms igauņu dzejā: Guntars Godiņš un Jāns Malins tiekas Veidenbauma dzimšanas dienā”. 

Ar dzejas cienītājiem tiksies latviešu dzejnieks, atdzejotājs Guntars Godiņš un igauņu dzejas slama meistars Jāns Malins (Jaan Malin). Malina dzejoļi ir iekļauti Guntara Godiņa sastādītajā un atdzejotajā antoloģijā “Sirreālisms igauņu dzejā”, kas iznāca 2023. gadā un ieguva Literatūras gada balvu kā labākais dzejas tulkojums. Grāmatā ir sešu dažādu paaudžu igauņu dzejnieku Ilmara Lābana, Artura Alliksāra, Andresa Ehina, Jāna Malina, Marko Kompusa un Kristjana Haljaka dzejoļi, apjomīgs Guntara Godiņa priekšvārds un igauņu dzejnieka un literatūrzinātnieka Haso Krulla esejas par Ilmara Lābana poētiku. Grāmata lasītājiem pieejama arī Valmieras Integrētajā bibliotēkā. 

Guntars Godiņš saka: “Vārdu savienojums “igauņu sirreālisms” nav ne nejaušība, ne muļķība, ne arī franču vai vācu sirreālistu atdarināšana. Tas ir savdabīgs, dažādu paaudžu igauņu dzejnieku izveidots literārais virziens, kura pamatā ir klasiskā sirreālisma (arī dadaisma) pieredze un pamatiezīmes, tomēr tā ir lokāla igauņu dzejas parādība. Ilgi esmu lolojis ideju iepazīstināt latviešu lasītāju ar sirreālisma tendencēm igauņu dzejā, izteikt savas pārdomas un atdzejot grāmatā iekļauto dzejnieku dzejoļus. Sirreālisms ir savdabīgs un ļoti iedarbīgs domāšanas veids, kam svarīgi izsist no sliedēm ierastību un pēkšņi atklāt jaunu, vēl nebijušu kontinentu mūsu apziņas okeānā.” 

Vakara gaitā būs iespēja dzirdēt Jāna Malina dzejoļus abās valodās, uzzināsim par viņa radošajām gaitām un iepazīsimies ar Skaņu dzeju. Malins ir pētījis igauņu sirreālista Ilmara Lābana (Ilmar Laaban) daiļradi, sastādījis viņa dzejas, tulkojumu un palindromu (palindroms ir vārds, skaitlis, frāze vai simbolu sakopojums, kas vienādi izlasāms no abām pusēm) izlases. Piedalījies vairāku rakstnieku un dzejnieku bibliogrāfiju veidošanā. Malinam ir iznākuši desmit dzejoļu krājumi un asemantiskajā valodā uzrakstītais romāns “Zeme un pasaule”. Viņš ir publicējis apceres, uzstājies gan Igaunijas, gan dažādu Eiropas valstu Slam sacensībās. 2009. gadā Berlīnē rīkotajā European Poetry Slam Days (Eiropas dzejas slama dienas) Jāns Malins ieguva 3. vietu. 2011. gadā viņu uzņēma starptautiskajā dadaistiskās dzejas grupā DAstrugistenDA. Jāns Malins ir nodibinājis un ilgus gadus rīkojis starptautisku dzejas festivālu Hallund Tartu (Trakā Tartu), kurā piedalās gan igauņu, gan citu valstu dzejnieki un mūziķi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI