DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Jānovelk skaidra robeža starp ļaunprātīgām dezinformācijas kampaņām un vārda brīvību

Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 1.oktobrī, Strasbūrā, Francijā, asamblejas rudens sesijā debatēs par rezolūciju “Propaganda un informācijas brīvība Eiropā” uzsvēra nepieciešamību pretstāvēt ļaunprātīgai propagandai un dezinformācijai.

“Propaganda jeb viena no tās ļoti populārajām sastāvdaļām – manipulācija ar informāciju un dezinformācija – mums apkārt ir ik dienas. Krievija uzbrūk mūsu sabiedrībām katru dienu un minūti. Īpaši skaidri to redzam, raugoties uz mēģinājumiem samazināt demokrātisko valstu atbalstu Ukrainai vai mēģinājumus novirzīt Moldovas sabiedrību no ceļa uz integrāciju Eiropas Savienībā,” uzrunājot asambleju, pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Mūsu pretinieki izmanto dažādas sociālās platformas, lai ar mērķtiecīgiem ziņojumiem un manipulatīvām kampaņām pilienu pa pilienam grautu ticību demokrātijai un demokrātiskām institūcijām. Bieži vien trešo valstu ietekmes aģentu mērķis ir panākt, ka pieaug mūsu sabiedrību polarizācija un pretrunas dažādu sabiedrības grupu starpā, sacīja Latvijas delegācijas vadītāja.

 “Lai aizsargātu mūsu sabiedrību un vērtības, mums ir aktīvi jācīnās pret ļaunprātīgu un nepatiesu informāciju. Tāpēc ir būtiski steidzami izstrādāt efektīvas stratēģijas, kas aizsargātu sabiedrību un novērstu propagandas un dezinformācijas izplatību,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

“Šajā cīņā mēs nedrīkstam zaudēt savas vērtības, proti, mēs nedrīkstam apdraudēt vārda vai informācijas brīvību. Tieši tāpēc tas ir sarežģīts uzdevums,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica. Vienlaikus ir jānovelk stingra robeža starp ļaunprātīgām dezinformācijas kampaņām un vārda brīvību, uzsvēra deputāte.

Deputāte akcentēja, ka cīņu pret propagandu nedrīkstam novērtēt par zemu. Ja notiek konkrētas, mērķtiecīgi kaitnieciskas darbības, kas vērstas pret sabiedrību, ir vajadzīga konkrēta, drosmīga reakcija.

Asambleja apstiprināja ziņojumu par propagandu un informācijas brīvību Eiropā, akcentējot, ka ar kaitīgu propagandu ir jācīnās efektīvi un koordinēti. Valstīm ir ieteikts izstrādāt stratēģijas, ņemot vērā draudus, vienlaikus stingri aizsargājot vārda un informācijas brīvību.

Plašsaziņas līdzekļu un interneta nozaru sadarbība ir būtiski faktori, kas veicina demokrātiskas sabiedrības attīstību un palīdz cīnīties pret kaitīgo propagandu. Turklāt ir svarīgi nodrošināt neatkarīgu un uzticamu plašsaziņas līdzekļu vidi, ieskaitot pienācīgi atbalstītus sabiedriskos medijus, kā to 1.oktobrī apstiprinātajā rezolūcijā norādījusi asambleja.

Z.Kalniņa-Lukaševica līdz 4.oktobrim uzturas Strasbūrā, Francijā, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rudens sesijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI