DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Vidzemes plānošanas reģions pārstāvēs Baltiju ES stratēģijas izstrādes un īstenošanas diskusijās

Publicitātes foto

Š.g. 18. septembrī Ķīlē starptautiskās organizācijas “Baltijas jūras valstu starpreģionālā sadarbība” (BSSSC) valde pieņēma lēmumu, ka Vidzemes plānošanas reģions (VPR) pārstāvēs Baltijas valstis diskusijā par iesaistīto pušu līdzdalību Eiropas Savienības stratēģijas izstrādē un īstenošanā, kura notiks Eiropas Savienības stratēģijas Baltijas jūras reģiona forumā Visbijā, Zviedrijā š.g. oktobra beigās.

Papildus šim lēmumam valdes sēdē tika diskutēts par BSSSC ikgadējās konferences rezolūcijas saturu, kuras tapšanā savu ieguldījumu deva arī Vidzemes plānošanas reģions kā BSSSC Inovāciju pārneses darba grupas vadošais partneris. Tāpat valdes locekļi iepazinās ar jauno BSSSC tīkla biedru – Päijät-Häme reģionu Somijā. Sēdes laikā tika apspriesti arī jautājumi par ES Kohēzijas politikas pamatnostādnēm pēc 2027. gada, kā arī Eiropas Padomes prioritātes periodam no 2024. līdz 2029. gadam.

BSSSC diskusijās arvien jaunu aktualitāti iegūst jauniešu potenciālās līdzdalības iespējas tīkla organizētajos pasākumos, tajā skaitā valdes sēdēs un ar to saistīto izmaksu segšana. Šobrīd tiek gatavots projekta pieteikums ERASMUS+ programmai, kas varētu segt jauniešu ceļa un uzturēšanās izdevumus BSSSC pasākumos.

Savukārt š.g. 19.­–20. septembrī Ķīlē notika BSSSC ikgadējā konference, kas bija veltīta BSSSC 32. pastāvēšanas gadadienai un tematiski fokusējās uz jautājumiem, kas saistīti ar Baltijas jūras reģiona valstu sabiedrību un kopienu noturību.

Šogad konferences ietvaros Vidzemes plānošanas reģions organizēja semināru par mākslīgā intelekta izmantošanas iespējām publiskajā pārvaldē. Semināru vadīja un diskusiju rosināja VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova.

Atskatoties uz diskusijas saturu, I.Suija-Markova norāda, ka “sarunās iezīmējās pārliecība par to, ka mākslīgais intelekts nav tikai tehnoloģija, bet tam ir potenciāls valsts pārvaldes darbības uzlabošanā. Mākslīgais intelekts var palīdzēt risināt darbaspēka trūkumu, racionalizēt birokrātiju, uzlabot lēmumu pieņemšanu un pakalpojumu kvalitāti, kā arī atklāt neefektīvas rīcības ikdienas darbā. Svarīgi atcerēties, ka mākslīgais intelekts prasa ne tikai inovatīvu domāšanu un atvērtu organizācijas kultūru, bet arī izpratni un prasmi to izmantot.”

Konferences ietvaros VPR bija aicināts dalīties arī pieredzē par efektīvu Interreg programmas finansējuma izmantošanu, lai nodrošinātu projektu rezultātu ilgtspējību arī pēc to īstenošanas. Laila Gercāne, VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja klātesošos iepazīstināja ar transports pēc pieprasījuma pilotprojektu, pozicionējot to kā papildinošu mobilitātes risinājumu mazapdzīvotām teritorijām, kurās ir problēmas ar pilnvērtīga sabiedriskā transporta pakalpojuma nodrošināšanu.

L. Gercāne uzsver: “Šis projekts izceļas ar augstu projekta rezultātu nākotnes vērtību - projekta rezultāti ir akceptēti un plaši izplatīti gan nacionālā līmeņa mērķgrupām un politikas veidotājiem, gan Eiropas Savienības institūcijām, gan arī starptautiskajai zinātniskajai sabiedrībai. Tāpat tie tikuši iestrādāti Reģionālās politikas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam un Saeimas lēmumos.” Jāpiebilst, ka Vidzemes plānošanas reģions joprojām uztur aktīvu diskusiju par sabiedriskā transporta sistēmas reformu, lai nodrošinātu pakalpojumus visiem iedzīvotājiem.

Kontekstam

Vidzemes plānošanas reģions  jau vairākus gadus aktīvi darbojas BSSSC tīklojumā  - kopš 2019. gada ir organizācijas valdes loceklis,  bet kopš 2022. gada janvāra koordinē arī Baltijas jūras reģiona Inovāciju pārneses darba grupu.

BSSSC ir starptautiska organizācija, kas izveidota 1993. gadā Norvēģijā, lai pārstāvētu Baltijas jūras reģiona valstu reģionālo pašvaldību intereses. Organizācijas dalībnieki ir valsts pārvaldes iestādes no reģioniem Vācijā, Dānijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Polijā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BSSSC galvenais uzdevums ir stiprināt reģionālo sadarbību, veicināt politikas veidošanu un aizstāvēt dalībvalstu intereses Eiropas Savienībā un citās starptautiskās institūcijās un forumos. 

BSSSC mērķi ietver atbalstu ES Baltijas jūras reģiona stratēģijai (EUSBSR), inovāciju un ilgtspējīgas attīstības veicināšanu, kā arī pārrobežu sadarbības stimulēšanu. Organizācija strādā dažādās jomās, tostarp pie jautājumiem, kas skar vides aizsardzību, viedo specializāciju un reģionālās identitātes veidošanu. Viena no galvenajām aktivitātēm ir ikgadējas konferences organizēšana, kas kalpo kā platforma politiskajām diskusijām, stratēģisko virzienu noteikšanai un sadarbības tīklu veidošanai starp Baltijas jūras reģiona galvenajiem dalībniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI