DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Latvijas iedzīvotāji visbiežāk ir gatavi remontēt lielo sadzīves tehniku, bet visretāk – apavus 

FOTO: Freepik

Cilvēkiem ir atšķirīgi viedokļi par to, ko darīt ar saplēstām un salauztām precēm. Vieni uzskata, ka labāk ir iegādāties jaunas, taču citi domā, ka tās vajadzētu remontēt. Pēc PTAC pasūtījuma pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas “Latvijas iedzīvotāju attieksme, paradumi un pieredze saistībā ar iegādāto preču remontu” rezultāti norāda, ka 73% iedzīvotāju ir svarīgi, lai salauztas un salūzušas mājsaimniecības preces būtu iespējams remontēt. Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļas ietvaros, kas līdz 8. oktobrim norisinās visās Eiropas valstīs, arī Latvijā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) vērš uzmanību uz aptaujas rezultātiem un sniedz praktiskus padomus, lai rosinātu aizdomāties par saviem patēriņa paradumiem un to ietekmi uz vidi. 

Atklājot savu pieredzi ar dažādu preču remontu, pārliecinošs vairākums jeb 88% iedzīvotāju, kuriem pēdējo piecu gadu laikā vismaz vienreiz ir saplīsusi lielā sadzīves tehnika ar spēkā esošu garantiju, ir centušies to remontēt, turklāt 76% gadījumu remonts bijis veiksmīgs, bet 12% – neveiksmīgs, jo lietu neizdevās saremontēt vai arī procesa gaitā tika nolemts to neremontēt. 10% respondentu atklāja, ka viņi nav remontējuši salūzušu lielo sadzīves tehniku.  

Gadījumos, kad salūzusi mazā sadzīves tehnika ar spēkā esošu garantiju, 71% iedzīvotāju ir centušies to remontēt. 53% gadījumos remonts bijis veiksmīgs, taču 18% – neveiksmīgs. Jāpiebilst, ka 24% respondentu izvēlējušies neremontēt salūzušu mazo sadzīves tehniku.  

Pēdējo piecu gadu laikā salūzušu datortehniku ar spēkā esošu garantiju vismaz vienreiz centušies remontēt 83% iedzīvotāju, no  kuriem 64% remonts bija veiksmīgs, bet 19% respondentu preci neizdevās saremontēt vai arī procesa laikā tika nolemts to neremontēt. Aptaujā tika konstatēts, ka tikai 9% atteikušies no datortehnikas remonta.  

Uz jautājumu par mobilā tālruņa remontu situācijās, ja tas salūzis garantijas termiņa laikā, 80% iedzīvotāju atzina, ka pūlējušies ierīci salabot. 68% cilvēkiem remonts bija veiksmīgs, tomēr 12% – neveiksmīgs. Teju piektā daļa jeb 17% respondentu apliecināja, ka nolēmuši salūzušo mobilo tālruni neremontēt. 

Savukārt  65% iedzīvotāju, kuriem pēdējo piecu gadu laikā vismaz vienreiz ir saplīsuši apavi ar spēkā esošu garantiju, ir centušies tos atgriezt pārdevējam. 55% respondentu norādīja, ka pārdevējs apavus apmainīja vai atmaksāja to vērtību, bet 10% tos centās atgriezt pārdevējam, taču pārdevējs atteicās preci apmainīt vai atmaksāt to vērtību. Ņemot vērā, ka iedzīvotāji, izvērtējot savu gatavību veikt dažādu kategoriju preču remontu, ja tiktu nodrošināta šāda iespēja, norādījuši, ka visbiežāk būtu gatavi remontēt lielo sadzīves tehniku, bet visretāk – apavus, ir saprotams, kāpēc 32% respondenti nav centušies saplīsušus apavus atgriezt pārdevējam.  

Padomi patērētājiem: 

  • Salīdzini dažādu ražotāju preces 
  • Izvēlies preces, kurām ir ilgāka garantija 
  • Izpēti, vai ražotājs piedāvā rezerves daļas 
  • Nepērc lētāko - kvalitatīvas preces ir izturīgākas 
  • Remontē, nevis izmet 
  • Uzglabā instrukcijas - tā varēsi vieglāk atrast informāciju par remontu 
  • Mācies remontēt pats, izmantojot tiešsaistes resursus 

Kāpēc remontējamība ir svarīga? 

  • Pagarina lietu mūžu  
  • Samazina atkritumu daudzumu 
  • Saglabā resursus un izejvielas 
  • Samazina kaitējumu videi 
  • Ietaupa naudu ilgtermiņā

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI