DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Eiropas Zinātnieku nakts Vidzemes Augstskolā – iespēja aizrautīgi piedzīvot zinātnieka ikdienu  

Piektdien, 27. septembrī, Valmierā, Vidzemes Augstskolas telpās Cēsu ielā 4 gan lieli, gan mazi interesenti aicināti kopā pavadīt Eiropas Zinātnieku nakti, lai radošā un izzinošā veidā vairāk nekā desmit aktivitātēs pieredzētu īsta zinātnieka ikdienu, uzzinātu vairāk par redzamo un nemanāmo zinātnes klātbūtni ikdienā. 

No plkst. 17.00 Zinātnieku nakts dalībnieki robotikas laboratorijā “LabLab” varēs darboties ar robotiem un izprast šo jomu, lai pēc tam turpinātu attīstīt prasmes. Tāpat varēs uzzināt, kā robotikā praktiski tiek pielietotas fizikas, matemātikas, datorikas u.c. STEM zināšanas.  
 
Izziņu ar izklaidi apvienos ViA pētnieku radītās spēles “CineGame Ukraine” un “ImGame”. Zinātnieku nakts apmeklētājus viesmīlīgi uzņems arī Valmieras koprades darbnīca DARE, kas no šī gada jūlija darbojas Cēsu ielā 4. Būs iespēja iziet ekskursijā pa darbnīcas jaunajām telpām un vērot iekārtu demonstrācijas. Gan bērni, gan pieaugušie varēs arī praktiski darboties pie dažām iekārtām, rezultātā izgatavojot kādu sev paliekošu lietu. 

Skolotāji un skolēni, kuri gatavojas zinātniski pētniecisko darbu veikšanai, kā arī studenti, kuri izstrādā kursa darbus, gada projektus un bakalaura darbus, tiks īpaši gaidīti Zinātnieku nakts kafejnīcā, lai sarunās ar Vidzemes Augstskolas pētniekiem uzzinātu vairāk par zinātnes aktualitātēm un, iespējams, “satiktu” savu “īsto” pētījuma tematu.  
 
Viena no Zinātnieku nakts aktivitātēm būs “Veido vidi viedi! Zinātne videi”, kurā dalībnieki varēs palūkoties un veidot savu apkārtējo vidi viedāk (gudrāk/apzinīgāk), kā arī izprast, cik svarīga ir jautājumu uzdošana un atbilžu uzklausīšana kopējās vides radīšanā. 

Bet jaunieši vecumā no 14 līdz 19 gadiem varēs apmeklēt eksprestreniņu ar dizaina domāšanas un spēļu elementiem “Uzņēmējs ar zinātnieku satikās un sapratās”. Pasākumā tiks piedāvāts ideju, uzņēmīguma un zināšanu “kokteilis”: ar savu stāstu dalīsies Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, vadošais pētnieks, virtuālās realitātes laboratorijas vadītājs Arnis Cīrulis un Vidzemes Augstskolas doktorante, mārketinga speciāliste Vera Grāvīte-Lapere. Eksprestreniņa laikā, pasākuma  moderatores Lilitas Sparānes vadībā, būs iespēja apgūt dizaina domāšanas elementus un, iejūtoties uzņēmēju un zinātnieku lomās, radīt jaunas idejas nozarei aktuālos izaicinājumos. 

Tāpat lielus un mazus interesantus Valmieras Integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā gaidīs radošas aktivitātes par vietu un ģeogrāfisku objektu nosaukumiem. Radošajā darbnīcā “Atzīmēts kartē! Vietvārdi tavā apkārtnē” bērniem būs iespēja spēlēt vietvārdu spēli un uzzināt, kāpēc dažām vietām ir vairāki nosaukumi un kā tie rodas. Jaunieši un pieaugušie varēs piedalīties vietvārdu talkā, kā arī uzzināt par īstenotājām un plānotajām bibliotēkas projekta “Eiropas amatierzinātne” norisēm. 

Būs iespēja piedzīvot Zinātnes vēlēšanās un uzzināt zinātnieka kā profesijas ikdienu. 

Visas Eiropas Zinātnieku nakts aktivitātes ir bez maksas. 

Zinātnieku nakts programma lasāma www.va.lv vai augstskolas sociālo mediju kontos. 

Zinātnieku nakts katru gadu septembra pēdējā piektdienā vienlaicīgi notiek visā Eiropā, kad zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārzinātniskā veidā iepazīstina ar dažādām zinātnes nozarēm, inovatīvām metodēm un tehnoloģijām, kas, pateicoties zinātnei, ir pieejamas industrijai vai ikvienam cilvēkam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI