DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Bolderājas filiālbibliotēkas dārzu pēc iedzīvotāju idejām ierīkos atbilstoši aprites ekonomikas principiem

Rīgas enerģētikas aģentūra (REA) aicina pašvaldības iedzīvotājus piedalīties ideju konkursā “Mans kultūrdārzs Bolderājā”, kurā interesenti varēs iesniegt savas idejas, kā iekārtot Rīgas Centrālās bibliotēkas (RCB) Bolderājas filiālbibliotēkas dārzu.

18. septembrī RCB Bolderājas filiālbibliotēkas dārzā pulcējās Bolderājas iedzīvotāji, nozares eksperti un speciālisti no dažādām Rīgas pašvaldības iestādēm, lai diskutētu par dārzā nepieciešamo labiekārtojumu, kā arī uzzinātu vairāk par izsludināto iedzīvotāju ideju konkursu.

Bolderājas filiālbibliotēkas dārzā plānots veidot iekārtojumu kultūras pasākumu vajadzībām, izmantojot aprites ekonomikas un Jaunā Eiropas Bauhaus principus. Uzdevums sniegt priekšlikumus labiekārtojumam kultūras pasākumu vajadzībām šķiet vienkāršs, taču, ko nozīmē aprites ekonomikas principi, vairs tik viegli nav saprotams. Tāpēc ideju konkursa iniciatori pulcēja iedzīvotājus un ekspertus, lai skaidrotu un diskutētu par apritīgiem risinājumiem.

Kas ir aprites ekonomika un aprites ekonomikas risinājumi?

Aprites ekonomika nozīmē saprātīga saimniekošana. “Piemēram, rodoties kādai vajadzībai, vispirms tiek izvērtēti jau pieejamie resursi – esošo lietu labošana, atjaunošana, pārveidošana vai nomas un koplietošanas iespējas. Ja secina, ka tomēr ir nepieciešams būvēt vai iegādāties ko jaunu, tad ir jāizvērtē šīs lietas izmantošanas praktiskums – vai to būs iespējams labot, vai ir pieejamas rezerves daļas? Vai mēs šo lietu izmantosim bieži vai tā tomēr bieži stāvēs dīkā? Vai mēs varam ar kādu dalīties šīs lietas izmantošanā? Vai tad, kad šī lieta būs pavisam nolietota, to varēs sadalīt pa daļām vai materiāliem un nodot citu produktu ražošanai vai pārstrādei? Vai tomēr tā būs liela atkritumu kaudze, jo detaļas nav atvienojamas un izmantotie materiāli ir toksiski vai atkārtoti neizmantojami kompozītmateriāli? Daudzi no šiem jautājumiem tiek risināti jau pirms lietas ražošanas. Tāpat plānošanas un ražošanas fāzē ir svarīgs jautājums par materiālu izcelsmi – vai viss jāražo, vai jābūvē no jauniem materiāliem? Un šeit mēs nonākam pie atbildes, kāpēc šobrīd, kad plānojam RCB Bolderājas filiālbibliotēkas dārza labiekārtojumu, runājam par apritīguma principiem un vēlamies tos iekļaut jau plānošanas fāzē,” norāda Rīgas enerģētikas aģentūras projektu vadītāja Ieva Kalniņa.

Savukārt, Jaunais Eiropas Bauhaus ir Eiropas Komisijas ieviests koncepts, kas paredz būvniecībā un apkārtējās vides attīstībā apvienot estētiku, ilgtspēju un iesaisti.

“Iedzīvotājus aicinām piedalīties šajā procesā, jo gribam dzirdēt viņu viedokli – kas būtu nepieciešams, ko iedzīvotāji, kā šī dārza pasākumu apmeklētāji vēlētos? Jo agrāk un lielākā mērā iesaistīti būs vietējie iedzīvotāji, jo labāka attieksme pret labiekārtojumu sagaidāma. Nepostīsi, ko pats esi radījis,” saka I. Kalniņa.

Iedzīvotāji kopā ar ekspertiem un pašvaldības darbiniekiem izstaigāja plašo dārzu, izpētīja tā dažādo potenciālu un izteica jau sākotnējās idejas. Vairāki apmeklētāji šo pasākumu izmantoja, lai sagatavotu pilnīgāku savas idejas pieteikumu.

Dažas no izskanējušām idejām: iedzīvotāji labprāt šajā dārzā redzētu ne tikai klasiskos kultūras pasākumus (koncertus, izrādes un balles), bet arī mājražotāju tirdziņus, kas atbalstītu vietējos mazos ražotājus un savestu kopā iedzīvotājus. Tāpat arī ļoti novērtētu, ka labiekārtojums kalpotu ne vien īpašos pasākumos, bet ikdienā bibliotēkas lasītāji to varētu izmantot kā āra zaļo lasītavu. Būtu nepieciešama lapene, šūpuļtīkli vai cita atpūtas zona. Skaļās ielas būtu vēlams norobežot ar koka režģi, ko apaudzētu ar vīteņaugiem. Tāpat ieteica izmantot materiālus no tuvējā dabas lieguma kopšanas darbiem.

Kopumā teritorijā iezīmējās dārza dažādu funkciju zonas:

  • skaļā, plašā zona sportiskām, tirdzniecības, deju un citām aktivitātēm, kam nav nepieciešams klusums;
  • pasākumu zona, kurā netraucē apkārtnes skaņas;
  • atpūtas zona.

Ideju konkursā tiek aicināts piedalīties ikviens ieinteresēts un aktīvs rīdzinieks vai domubiedru grupa - jaunieši, seniori, kaimiņi, draugi, nevalstiskās organizācijas, domubiedri u.c.

Ideju pieteikumus REA gaidīs vietnē https://rea.riga.lv/resursi/konkurss-mans-kulturdarzs-bolderaja/ līdz 2024. gada 25. novembrim. Iesniegtās idejas vērtēs žūrija un atlasīs piemērotākos risinājumus, kas tiks iekļauti iepirkumā un īstenoti līdz nākamā gada vasarai, lai vasaras nogalē varētu svinēt jaunā kultūrdārza atklāšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI