DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti: Ukrainai jāspēj uzbrukt leģitīmiem militāriem mērķiem Krievijā

Ceturtdien pieņemtā rezolūcijā deputāti aicina ES valstis atcelt ierobežojumus, kas Ukrainai liedz izmantot Rietumu ieroču sistēmas pret leģitīmiem militāriem mērķiem Krievijā.

Ar 425 balsīm par, 131 pret un 63 deputātiem atturoties pieņemtajā tekstā teikts, ka, neatceļot pašreizējos ierobežojumus, Ukraina nevar pilnībā īstenot savas tiesības uz pašaizsardzību un joprojām ir pakļauta uzbrukumiem iedzīvotājiem un infrastruktūrai.

Parlaments uzsver, ka nepietiekamas munīcijas piegādes un tās izmantošanas ierobežojumi var apdraudēt līdz šim īstenotos centienus, un pauž dziļu nožēlu par to, ka samazinās Ukrainai sniegtās dalībvalstu divpusējās militārās palīdzības finansiālais apmērs. Deputāti atkārtoti aicina dalībvalstis pildīt 2023. gada marta apņemšanos piegādāt Ukrainai vienu miljonu munīcijas lādiņu un paātrināt ieroču, pretgaisa aizsardzības sistēmu un munīcijas, tostarp “Taurus” raķešu, piegādi. Viņi arī atkārtoti pauž savu nostāju, ka visām ES dalībvalstīm un NATO sabiedrotajiem kopīgi un individuāli būtu jāapņemas sniegt militāru atbalstu Ukrainai ne mazāk kā 0,25 % apmērā no to IKP gadā.

ES sankcijas ir jāsaglabā un jāpaplašina

Rezolūcijā ES dalībvalstis aicinātas saglabāt un paplašināt Padomes sankciju politiku pret Krieviju, Baltkrieviju un valstīm un organizācijām, kas nav ES dalībvalstis un kas Krievijai piegādā militārās un divējāda lietojuma tehnoloģijas. Deputāti nosoda neseno Irānas ballistisko raķešu nodošanu Krievijai un aicina pastiprināt sankcijas gan pret Teherānu, gan pret Ziemeļkoreju par to atbalstu Krievijas karam. Viņi arī vēlas, lai ES sankciju sarakstā tiktu iekļauts vairāk Ķīnas personu un organizāciju, kā arī stingrākus pasākumus, lai sistemātiski cīnītos pret sankciju apiešanu, ko veic ES reģistrēti uzņēmumi, trešās personas un valstis ārpus ES.

Konfiscēt Krievijas aktīvus, lai kompensētu Ukrainai nodarītos zaudējumus

Aicinot ES un tās dalībvalstis aktīvi strādāt, lai panāktu pēc iespējas plašāku starptautisko atbalstu Ukrainai un rastu karam miermīlīgu risinājumu, deputāti norāda, ka jebkuram risinājumam jābalstās uz Ukrainas neatkarības, suverenitātes un teritoriālās integritātes pilnīgu ievērošanu. Viņi arī uzskata, ka Krievijas atbildība par kara noziegumiem, kā arī reparācijas un citi maksājumi no Maskavas puses ir būtiski jebkura risinājuma aspekti. Šajā nolūkā deputāti vēlas, lai ES un līdzīgi domājošie partneri izveidotu stabilu tiesisko režīmu ES iesaldēto Krievijas valstij piederošo aktīvu konfiskācijai, lai tā kompensētu Ukrainai nodarītos zaudējumus.

Pieņemtās rezolūcijas teksts būs pieejams šeit (19.09.2024.).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI