DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Siliņa: Latvija turpinās atbalstīt Čerņihivas apgabala slimnīcas, skolas un ģimenes

FOTO: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja.

Latvija turpinās piedalīties Ukrainas rekonstrukcijā, īpaši atbalstot neaizsargātākās sabiedrības grupas un atjaunojot sociālo infrastruktūru Čerņihivas apgabalā – slimnīcas, skolas, mājas. Tā Ministru prezidente Evika Siliņa uzsvēra Čerņihivas apgabalā Ukrainā, kur viņa tikās ar apgabala gubernatoru Vjačeslavu Čausu un iedzīvotājiem, Latvijas finansētā atbalsta partneriem un saņēmējiem.

Ministru prezidente apmeklēja Jahidnes ciemu, kuru Krievija armija bija okupējusi gandrīz mēnesi, sākoties pilna mēroga iebrukumam Ukrainā. Vairāk nekā 300 ciema iedzīvotāji, arī bērni, tika turēti gūstā necilvēcīgos apstākļos un spīdzināti Jahidnes skolas pagrabā – 11 cilvēki zaudēja dzīvību. “Šī ir viena no neskaitāmajām spīdzināšanu un kara noziegumu vietām. Šie noziegumi turpinās joprojām okupētajās teritorijās. Un Čerņihivas apgabala iedzīvotāji katru dienu turpina ciest Krievijas bombardēšanās, uzbrukumos un apšaudēs. Krievijai ir jāatbild par tās pastrādātajām zvērībām,” uzsver E. Siliņa.

Jahidnes ciemā notiek Latvijas valsts finansēti Ukrainas rekonstrukcijas darbi – Latvijas atbalsts ciemam sākts 2022. gadā. Vizītes laikā Ministru prezidente atklāja Latvijas finansētu moduļu māju, kurā dzīvos piecu bērnu ģimene no Alčevskas Luhanskas apgabalā. “Latvija vienmēr būs Ukrainas draugs. Ļoti būtiski, ka Ukrainas rekonstrukcija notiek un cilvēki saņem palīdzību jau tagad, nevis tiek gaidītas kara beigas – mēs noteikti turpināsim atbalstīt Ukrainas atjaunošanu, īpaši Čerņihivas apgabalā.” Jahidnē šogad tiks pabeigti vairāki moduļu māju un nopostītu māju atjaunošanas darbi.

Ministru prezidente Čerņihivas pilsētā apmeklēja reģionālo bērnu slimnīcu, kas cietusi no okupantu spēku triecieniem un kurā pašlaik notiek atjaunošanas darbi. Slimnīcā ar Latvijas atbalstu notiek virtuves bloka visaptverošais remonts, uzstādītas Veselības ministrijas un Latvijas slimnīcu ziedotas iekārtas, un šogad sāksies zīdaiņu operāciju bloka izveide.

Ministru prezidente arī apmeklēja sieviešu centru “Svētā Olga”, kas izveidots 2023. gadā kopā ar Latvijas “Centrs MARTA”. Centrs galvenokārt sniedz visaptverošu atbalstu sievietēm, kuru dzīvesbiedri gājuši bojā vai karo, un viņu bērniem. “Čerņihivas rekonstrukcijā piedalās ne tikai Latvijas valdība, nozaru ministrijas un pašvaldības, bet arī Latvijas nevalstiskās un labdarības organizācijas kā “Ziedot.lv”, “Uzņēmēji mieram”, “Tavi draugi” un citas. Šis ir Latvijas tautas kopīgs darbs kopā ar ukraiņiem,” uzsver E. Siliņa.

Tiekoties ar apgabala gubernatoru V. Čausu, E. Siliņa apliecināja, ka Latvija turpinās atbalstīt reģionu, ceļot un atjaunojot mājas Jahidnes ciemā, piegādājot tām mēbeles, kā arī atjaunojot slimnīcas, skolas, sagādājot elektrības ģeneratorus, saules paneļus un citas iekārtas, kas ziemā dos gaismu un siltumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI