DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Valsts meža dienests paplašina attālināto uguns novērošanas sistēmu

Publicitātes foto.

Septembrī paplašināta Valsts meža dienesta “Attālinātās ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēma” (AUANS). Uz vienpadsmit uguns novērošanas torņiem uzstādītas novērošanas kameras, kas ļaus ātrāk un precīzāk identificēt meža ugunsgrēku atrašanās vietas. Kopumā AUANS saslēgti jau 23 uguns novērošanas torņi, kas pārrauga meža masīvus Rīgas reģionā, Ziemeļkurzemē un daļā Zemgales.

Septembrī uz deviņiem Valsts meža dienesta uguns novērošanas torņiem Kurzemes virsmežniecībā un uz diviem uguns novērošanas torņiem Centra virsmežniecībā uzstādītas novērošanas kameras, kas spēj identificēt sadūmojumu līdz pat 15 km attālumā, norādot šīs vietas koordinātas. Sistēmas galvenais mērķis ir ātrāka un precīzāka ugunsgrēka vietas identificēšana, kas ļaus samazināt izdegušās mežu platības. No torņiem saņemtā informācija tiks analizēta operatīvajā vadības centrā Ventspils meža ugunsdzēsības stacijā. 

Valsts meža dienesta Meža resursu pārvaldības departamenta vecākais eksperts ugunsapsardzības jautājumos Zigmunds Jaunķiķis uzsver, ka “Šīs sistēmas paplašināšana ir būtisks ieguvums. Jau testa režīmā jaunā sistēma sevi pierādīja veiksmīgi – tika precīzi detektēta meža ugunsgrēka atrašanās vieta Ķemeru nacionālajā parkā. Tas ļāva operatīvi uzsākt ierobežošanas darbus, kas rezultējās ar nelielu izdegušo platību.”

AUANS iepirkums tika realizēts Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam valsts un Eiropas Savienības atbalstu pasākuma “Ieguldījumi mežu attīstībā un mežu dzīvotspējas pilnveidošanā” apakšpasākuma “Atbalsts meža bojājumu profilaksei un atjaunošanai, ko nodarījuši ugunsgrēki, dabas katastrofas, katastrofāli notikumi” aktivitātē “Meža ugunsgrēku, kaitēkļu un slimību monitoringa iekārtu un sakaru aprīkojuma ierīkošana un uzlabošana”.

Attālinātās ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmas teritoriālā pārklājuma karte

Attālinātās ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmas teritoriālā pārklājuma karte
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI