DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Bijušās skolas ēkā Grīvā atvērs Raiņa centru 

Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļā, 29. augustā, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes sēdē deputāti atbalstīja lēmumprojektu par Raiņa centra izveidi bijušās J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolas ēkā. 

Raiņa centrs būs jauna kultūrvieta Grīvas apkaimē, kas darbosies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja paspārnē, piedāvājot daugavpiliešiem un pilsētas viesiem iepazīt Daugavas kreisā krasta vēsturi, kultūras mantojumu un ievērojamas personības. Sākumā apmeklētājiem tiks piedāvātas trīs ekspozīcijas, kurās saistošā veidā būs iespēja iepazīt Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, kuras saistītas ar Daugavpili un kādreizējo Grīvas pilsētu. 

Skola Daugavas kreisajā krastā dibināta 1875. gadā kā Grīvas vācu skola. No 1875. – 1879. gadam te mācījās latviešu dzejnieks, dramaturgs, tulkotājs, teātra darbinieks, žurnālists un politiķis. Jānis Pliekšāns jeb Rainis. Aktualizējot mazāk zināmās pilsētas vēstures lappuses un akcentējot Raiņa saistību ar Daugavpili, pašvaldība lēma izveidot jaunu kultūrvietu bijušās skolas ēkā Grīvā, tādā veidā paplašinot kultūras un tūrisma pakalpojumu pieejamību pilsētā. 

Pie Raiņa centra satura koncepta un tūrisma piedāvājuma strādāja darba grupa, kurā tika iesaistīti pašvaldības kultūras un tūrisma jomu pārstāvji, muzeju speciālisti, vēsturnieki, mākslinieki, Daugavpils Universitātes pārstāvji, kā arī literatūrzinātniece muzeju jomas eksperte Gaida Jablovska. 

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes deputāte, Izglītības un kultūras jautājumu komisijas priekšsēdētāja Līvija Jankovska stāsta: “Strādājot darba grupā, mēs pieaicinājām literatūrzinātnieci Gaidu Jablovsku un izstrādājām koncepciju, kādā veidā Raiņa centrs varētu attīstīties un pētīt Grīvas vēsturi. Jāpiebilst, ka daudzi nemaz nezina, ka Grīva pirms nedaudz vairāk kā 70 gadiem nemaz nebija Daugavpils pilsētas daļa, bet gan atsevišķa pilsēta. Sadarbojoties ar Latvijas Nacionālo arhīvu, Raiņa un Aspazijas muzejiem, mēs esam apkopojuši materiālus, kas izmantoti centra ekspozīcijai. Tā kā valdība ir nolēmusi slēgt Rainim veltīto ekspozīciju Lugāno pilsēta Šveicē, rit sarunas, lai vismaz daļu šīs ekspozīcijas varētu nodot Raiņa centram. Arī aktīvo Grīvas iedzīvotāju biedrība ir piedāvājusi materiālus par šīs vietas vēsturi un cilvēkiem, ko mēs noteikti izmantosim, attīstot Raiņa centru.” 

Jaunizveidotajā Raiņa centrā būs vairākas ekspozīcijas, kas ļaus apmeklētājiem iepazīt ne tikai Grīvas vēsturi un Raini, bet arī citas ar Grīvu saistītas, Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, piemēram, botāniķi, augu ģeogrāfu, matemātiķi un filozofu Karli Reinholdu Kupferu un grafiķi, vienu no Latvijas ģerboņa veidotājiem, vērtspapīru, naudaszīmju un monētu metu autoru Rihardu Zariņu, kuri 19. gadsimta beigās dzīvoja un mācījās Grīvā. 

Līvija Jankovska uzsver: “Svarīgi, lai Daugavas kreisā krasta apkaimes nepaliek bez sabiedriskā centra, kur pulcēties un kur tiktu nodrošināti dažāda veida pakalpojumi un aktivitātes. Pēc J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolas reorganizācijas ēkā turpina darboties pirmsskolas izglītības iestādes grupiņas, Latgales Centrālās bibliotēkas filiāle “Pārdaugavas bibliotēka”, bērnu un jauniešu centrs “Jaunība” brīva laika pavadīšanas klubs “Grīva”. Mums pilsēta ir vairāk nekā 30 dzejnieku, kuri varētu tikties Raiņa centrā. Te varētu rīkot radošās literārās nometnes un meistarklases. Pašlaik mēs esam ieplānojuši apdzīvot nelielu šīs ēkas daļu, bet arī ar domes vadību un deputātiem runājam par to, kā vēl šīs telpas varētu izmantot. Plānots, ka atsevišķas telpas tiks iedalītas valsts aizsardzības mācību programmas īstenošanai. Bez šaubām te jāveido arī apkaimju centrs, kur tikties un darboties Daugavas kreisā krasta apkaimju aktīvistiem. Te ir arī moderns sporta stadions, ko arī turpmāk brīva laika pavadīšanai varēs izmantot vietējie iedzīvotāji.” 

Raiņa centrs savas durvis apmeklētajiem vērs trešdien, 11. septembrī plkst. 15.00. Daugavpilieši un pilsētas viesi varēs iepazīt Grīvas vēsturi caur personību stāstiem trīs ekspozīcijās. Bet pētnieciskais darbs Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja paspārnē turpināsies, lai attīstītu Raiņa centru kā unikālu kultūrvietu, kur iepazīt Grīvas un Daugavpils kultūrvēsturisko daudzveidību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI