DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. augustā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Asociācija: drošāku azartspēļu rīku izmantošana pērn sasniedza augstāko līmeni 

Saskaņā ar Eiropas Azartspēļu un likmju asociācijas (EGBA) jaunāko ilgtspējas ziņojumu, pagājušajā gadā 65% no EGBA biedru klientiem Eiropā jeb 21 miljons cilvēku izmantoja drošības rīkus, vairāk nekā puse to darīja brīvprātīgi. Līdz šim tas ir lielākais drošības rīku lietotāju skaits gada ietvaros.  

Starp EGBA biedriem ir arī Latvijas interaktīvo spēļu operatori, kuru klienti veido vairāk nekā pusi no azartspēļu lietotāju skaita mūsu valstī. Visi Latvijā licencētie interaktīvo spēļu operatori pieder ārvalstu investoriem – citās Eiropas un Skandināvijas valstīs bāzētajiem azartspēļu uzņēmumiem. Līdz ar to operatori Latvijas tirgū ievieš šo valstu pieredzi un labākās prakses drošās spēles rīku pielietošanā.   

2023. gadā EGBA biedri ievērojami pastiprināja centienus ieviest un veicināt drošākas azartspēles, liecina asociācijas ceturtais gada ilgtspējas ziņojums. EGBA biedru klienti izmantoja ne tikai obligātos drošas spēles rīkus, vairāk nekā puse no viņiem lietoja arī brīvprātīgos. Lai veicinātu drošāku spēlēšanu, asociācijas operatori arī nosūtīja klientiem rekordlielu skaitu ziņojumu - 67,6 miljonus, kas ir par 49 % vairāk nekā pērn. Vairāk nekā 23 miljoni no šiem ziņojumiem bija personalizēti, pamatojoties uz klienta faktisko uzvedību spēlē. 
 
EGBA Ilgtspējas  ziņojums 2024 izklāsta tās biedru kopīgos centienus un panākumus, kas gūti, veicinot ilgtspējīgu pieeju azartspēlēm.1 Ziņojuma mērķis ir sekot līdzi ikgadējam progresam, veicināt caurskatāmību un stiprināt sociālās atbildības kultūru. Šī gada ziņojumā iekļauti galvenie EGBA un tās biedru panākumi 2023.gadā ilgtspējības jomā, kā arī dati par klientiem, drošāku azartspēļu rīkiem un to popularizēšanu, sociālo ieguldījumu, nodarbinātību un daudzveidību, kā arī enerģiju un vidi. 

"Esam gandarīti publicēt mūsu jaunāko ilgtspējas ziņojumu, kurā uzsvērts mūsu biedru ievērojamais progress drošāku azartspēļu jomā, jo īpaši drošības rīku ieviešanā un tiešā mijiedarbībā ar spēlētājiem par viņu spēlēšanas paradumiem. Tas apliecina biedru kopīgos centienus iestrādāt ilgtspējīgu pieeju azartspēlēm to darbības pamatā. Ziņojumā mūsu biedru uzņēmumu vadītāji arī pamatoti norāda uz savām bažām par pieaugošo melno tirgu Eiropā un riskiem, ko tas rada spēlētājiem, kā arī par progresu, kas panākts drošāku azartspēļu jomā. Esam gandarīti, ka šogad esam paplašinājuši savu ziņojumu klāstu, iekļaujot īpašus jaunus rādītājus par drošības rīku izmantošanu un drošākas spēlēšanas veicināšanas vēstījumiem," norāda Maartens Haijers, EGBA ģenerālsekretārs. 

Būtiskākie ziņojuma dati par 2023.gadu 

65% jeb 21 miljons EGBA biedru klientu izmantoja vismaz vienu drošības rīku, kas ir par 14% vairāk nekā pērn. Jāatzīmē, ka vairāk nekā puse no klientiem, kas izmantoja rīkus, to darīja brīvprātīgi. 

Vispopulārākais rīks bija depozīta limiti, ko izmantoja 70 % klientu, kuri rīkus izmantoja brīvprātīgi. Jānorāda, ka Latvijā vienas likmes limits un likmju summas limits 24 stundu periodam ir valsts noteikta obligāta prasība ko ievēro visi licencētie operatori.  

Operatori EGBA biedri nosūtīja līdz šim lielāko ziņojumu skaitu -  67,6 miljonus, popularizējot drošākas azartspēles, tas 49% pieaugums, salīdzinot ar 2022.gadu. Vairāk nekā trešdaļa no šiem ziņojumiem - 23,7 miljoni - tika personalizēti klientiem, pamatojoties uz viņu individuālo spēlēšanas paradumu. Personalizētie ziņojumi galvenokārt tika piegādāti, izmantojot uznirstošos logus uz ekrāna (70 %) un e-pastu (25 %). 

80 % visu darbinieku ir piedalījušies speciālās apmācībās par drošākām azartspēlēm. Apmācībā piedalījās vairāk nekā 45 000 darbinieku gan tiešsaistes, gan klātienes darbībās. 

65 % klientu, kuru uzvedība demonstrēja potenciāli problemātisku spēli, uzlaboja vai stabilizēja uzvedību pēc drošības ziņojumiem. Konkrēti, 45 % uzlaboja savas spēles paradumus, 10 % atturējās no spēlēšanas un 10 % stabilizēja savu spēles uzvedību. 

32 % no šiem klientiem, reaģējot uz drošības paziņojumiem, brīvprātīgi aktivizēja vai pastiprināja drošības rīkus, tostarp pašizslēgšanos. 

Kopējais klientu kontu skaits sasniedza rekordlielu skaitu - 32,5 miljonus, kas ir pieaugums par 4% gadā. 

72% klientu bija vīrieši, kas ir nedaudz mazāk nekā 2022. gadā, kad bija 74%, savukārt sieviešu īpatsvars palielinājās no 26% līdz 28%. 

Vecuma ziņā lielākie klientu segmenti bija 26-35 gadus veci un 36-50 gadus veci klienti, kas kopā veidoja 59 % klientu. 

EGBA biedri 2023.gadā novirzīja 61,2 miljonu eiro azartspēļu problēmu pētniecības, izglītības un atbalsta (RET) pakalpojumiem un 151,4 miljoni eiro tika ziedoti dažādām labdarības organizācijām un kopienas iniciatīvām visā Eiropā. 

58 633 EGBA biedru darbinieki tika nodarbināti gan klātienes, gan tiešsaistes darbībās, no kuriem 57% bija vīrieši un 43% – sievietes. 

Kopējais enerģijas patēriņš tiešsaistes un sauszemes darbībās bija 253,4 GWh, no kuriem 71,8 % ir iegūti no atjaunojamiem energoresursiem. Siltumnīcefekta gāzu emisijas bija 0,93 miljoni tonnu CO2e. 

Par EGBA: 

Eiropas Azartspēļu un likmju asociācija (EGBA) ir Briselē bāzēta tirdzniecības asociācija, kas pārstāv vadošos tiešsaistes azartspēļu operatorus, kuri reģistrēti, licencēti un regulēti ES, tostarp bet365, Betsson Group, Entain, Evoke, Flutter un Kindred Group, savukārt Aircash un Sumsub ir asociētie biedri. EGBA sadarbojas ar valstu un ES iestādēm un citām ieinteresētajām personām, lai izveidotu labi regulētu un labi virzītu tiešsaistes azartspēļu tirgu, kas nodrošina augstu patērētāju aizsardzības līmeni un ņem vērā reālo situāciju internetā un patērētāju pieprasījumu tiešsaistē. EGBA biedri atbilst visaugstākajiem regulatīvajiem standartiem, un kopā viņiem ir 267 tiešsaistes azartspēļu licences, kas ļauj apkalpot 32,5 miljonus klientu 22 dažādās Eiropas valstīs. Tie veido aptuveni vienu trešdaļu no Eiropas tiešsaistes azartspēļu bruto ieņēmumiem no azartspēlēm (GGR). Vairāk informācijas: https://www.egba.eu/  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI