DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Trešo reizi apbalvos ceļu satiksmei drošākās pašvaldības

Satiksmes ministrija ir noskaidrojusi drošākās valstspilsētas un novadus ceļu satiksmē 2023. gadā, balstoties uz statistikas datiem un iedzīvotāju vērtējumu. Šogad pirmo reizi tiks piešķirta arī balva iedzīvotājiem draudzīgākajai valstspilsētai un novadam no piekļūstamības viedokļa.

Apbalvošanas pasākums “Ceļu satiksmes drošības pašvaldību novērtēšanas indekss 2023” un paneļdiskusija “Nākotnes ceļu satiksmes drošība: tehnoloģijas, datos balstīti lēmumi un sabiedrības iesaiste” notiks 28. augustā plkst. 11.00. To tiešraidē varēs skatīties Satiksmes ministrijas Facebook lapā un portālā TVNET.

Apbalvošanas pasākumā piedalīsies satiksmes ministrs Kaspars Briškens, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Satiksmes ministrijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktores vietnieks Jānis Kalniņš, VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks un “Ceļu satiksmes drošības indekss 2023” valstspilsētu un novadu kategoriju uzvarētāju pārstāvji.

“Ceļu satiksmes drošības jomā Latvijā vēl ir daudz darāmā un katrai pašvaldībai šajā procesā ir nozīmīga loma. Šī gada apbalvojumi ne tikai izceļ tās pašvaldības, kas jau ir sasniegušas augstus rezultātus, bet arī kalpo kā pamudinājums nākamajām iniciatīvām. Nepieciešams turpināt pašvaldībās uzlabot ceļu infrastruktūru, īpaši pievēršot uzmanību mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku drošībai un piekļūstamībai. Ceļu satiksmes drošība ir mūsu kopējā atbildība,” uzsver satiksmes ministrs Kaspars Briškens.

Pēc apbalvošanas (plkst. 12.00) sekos paneļdiskusija “Nākotnes ceļu satiksmes drošība: tehnoloģijas, datos balstīti lēmumi un sabiedrības iesaiste”. Diskusijā tiks apspriestas iespējas un risinājumi ceļu satiksmes drošības uzlabošanai, tostarp piekļūstamības nodrošināšanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un ģimenēm ar maziem bērniem. Tajā piedalīsies satiksmes ministrs Kaspars Briškens, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas “Sustento” valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, apvienības “Pilsēta cilvēkiem” valdes loceklis Kārlis Krēķis, CSDD Ceļu drošības audita departamenta vadītāja Beāta Dambīte, kā arī “Ceļu satiksmes drošības pašvaldību novērtēšanas indekss 2023” nominantu pārstāvis. 

Saskaņā ar CSDD datiem par pagājušo gadu ceļu satiksmes negadījumos tika ievainoti 4180 cilvēki, no kuriem 1859 bija mazaizsargātie ceļu satiksmes dalībnieki. Smagi ievainoto skaits, salīdzinot ar 2022. gadu, samazinājās par 47 cilvēkiem, līdz 382, no kuriem 178 bija mazaizsargātie satiksmes dalībnieki. Bojāgājušo skaits palielinājās par 27 cilvēkiem, sasniedzot 142, no kuriem gandrīz puse jeb 66 bija mazaizsargātie ceļu satiksmes dalībnieki.

Lai noskaidrotu atbildīgākos novadus un valstspilsētas, kas pievērš pastiprinātu uzmanību ceļu satiksmes drošībai, eksperti apkopoja un analizēja ceļu satiksmes negadījumu statistikas datus un faktus, kā arī aptaujāja vietējos iedzīvotājus. Ņemot vērā situāciju ceļu satiksmes drošības jomā, pašvaldību ieteikumus un izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos, kas stājās spēkā 2024. gada sākumā, šogad pētījumā sadarbībā ar ekspertiem no CSDD, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas “Sustento” un apvienības “Pilsēta cilvēkiem” tika integrēti papildu jautājumi par piekļūstamību un drošu mikromobilitāti. 2022. gadā par ceļu satiksmei drošāko valstspilsētu Latvijā tika atzīta Ventspils, savukārt 36 novadu konkurencē pirmajā vietā ierindojās Varakļānu novads.

Ceļu satiksmes drošības indeksa mērķis ir izcelt un popularizēt labās prakses piemērus ceļu satiksmes drošības uzlabošanā, kā arī veicināt izpratni par ceļu satiksmes drošību gan pašvaldību atbildīgo amatpersonu, gan iedzīvotāju vidū, sekmējot pakāpenisku ceļu satiksmes drošības uzlabošanu Latvijas pašvaldībās. Satiksmes ministrija konkursu rīko trešo reizi, un tas tiek finansēts no Ceļu satiksmes drošības padomes līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI