DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Atceltas papildu prasības meža atjaunošanai galvenajā cirtē pēc caurmēra  

Valdība otrdien, 13. augustā, pieņēmusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumos, lai atceltu papildu prasības meža atjaunošanai, kas uzliek pienākumu mežu atjaunot triju kalendāra gadu laikā (ar “uzlabots” un “pārāks” kategorijas meža reproduktīvo materiālu) pēc cirtes mežaudzēs, kas sasniegušas galvenās cirtes caurmēru.  

Meža konsultatīvās padomes sēdē tika ierosināts atcelt noteiktās papildu prasības meža atjaunošanai, kas jāievēro, mežaudzi cērtot pēc galvenās cirtes caurmēra. Ievērojot to, ka Satversmes tiesa ir atcēlusi galvenās cirtes caurmēra samazinātās vērtības, ir nesamērīgi prasīt meža īpašniekiem veikt papildu pienākumus meža atjaunošanai. Tādēļ meža atjaunošanas prasības ar grozījumiem noteikumos tiek atgrieztas tādā apmērā, kādas tās bija pirms samazināto galvenās cirtes caurmēra vērtību pieņemšanas jeb iepriekšējā apmērā.  

Tiesību akta izpildi nodrošinās Valsts meža dienests, Meža valsts reģistrā reģistrējot meža atjaunošanas termiņu (pieci gadi) arī visām tām mežaudzēm, kurām apliecinājums izsniegts galvenajā cirtē pēc caurmēra, sākot no 2023. gada 1. janvāra.  

Tāpat netiks prasīts izmantot “uzlabots” un “pārāks” kategorijas meža reproduktīvo materiālu eglei un bērzam, atjaunojot mežaudzi, kas nocirsta galvenajā cirtē pēc caurmēra.  

Prasība stādīt “uzlabots” un “pārāks” kategorijas meža reproduktīvo materiālu priedei tiek saglabāta, jo šāda prasība – neatkarīgi no cirtes veida mežaudzes nociršanai – bija spēkā arī iepriekš, pirms galvenās cirtes caurmēra samazināto vērtību pieņemšanas. 

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumos Nr. 308 “Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI