DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Turpmāk apaļkoksnes uzmērīšanā jāiekļauj arī koksnes kvalitātes raksturlielumi  

Valdība otrdien, 13. augustā, pieņēmusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus noteikumos par koku un apaļo kokmateriālu uzskaiti, tādējādi apstiprinot izmaiņas atjauninātajā Latvijas valsts standartā LVS 82:2024 “Apaļo kokmateriālu uzmērīšana”, kas uzlabo apaļkoku uzmērīšanas precizitāti un caurskatāmību, sekmē godīgu konkurenci un samazina tirgus riskus.  

Grozījumi noteikumos (līdz ar to arī mainītajā standartā LVS 82:2024) noteic, ka, veicot apaļkoku uzmērīšanu, papildus apaļo kokmateriālu izmēriem jāiekļauj arī kvalitātes raksturlielumi, tādējādi nodrošinot visaptverošāku novērtējumu. Termins “apaļo kokmateriālu uzmērīšana” tagad skaidri ietver cenas noteikšanu gan pēc garuma, gan pēc caurmēra. Kvalitātes raksturlielumi, par kuriem iepriekš vienojās tikai līgumos vai atsaucoties uz standartiem, tagad ir oficiāli cenas noteikšanas kritēriji.  

Ar grozījumiem noteikumos uzmērītājiem ir uzlikts pienākums turpmāk par mērījumu rezultātiem informēt apaļkoksnes piegādātājus un saņēmējus, tādējādi nodrošinot, ka visām darījumā iesaistītajām pusēm ir pieejami precīzi un pārbaudīti dati.  

Izmaiņas noteikumos arī paredz nostiprināt vienotu apaļkoksnes darījumu uzskaiti visos kokmateriālu ķēdes posmos. Tas palīdzēs saglabāt konsekvenci un precizitāti kokmateriālu pārdošanas pārskatu sniegšanā un izsekošanā.  

Ir plānots, ka šie grozījumi noteikumos un atjaunotajā standartā LVS 82:2024 samazinās tirgus noslēgšanas vai neatļautas vienošanās risku, veicinot godīgas uzņēmējdarbības vidi. Tie arī veicinās precīzāku nodokļu iekasēšanu, nodrošinot vienādu reģistrāciju un pārredzamību visiem darījumi ar kokmateriāliem.  

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 6. novembra noteikumos Nr. 744 “Noteikumi par koku un apaļo kokmateriālu uzskaiti”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI