DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Sākusies iesniegumu pieņemšana atbalsta saņemšanai viedo pilsētvides tehnoloģiju iegādei 

Pašvaldības un to iestādes, pašvaldību kapitālsabiedrības trīs mēnešu garumā ir aicinātas pieteikties konkursam, lai īstenotu viedo pilsētvides tehnoloģiju projektus 2. kārtas ietvaros. Konkursa pieteikšanās noris no šā gada 3. augusta līdz š.g. 1. novembrim.  

Kopējais finansējums projektu īstenošanai ir 6 milj. EUR. Otrās kārtas ietvaros tiks atbalstīta atjaunīgo energoresursu izmantojošu viedo pilsētvides tehnoloģiju iegāde – saules paneļi, saules kolektori, vēja ģeneratori, siltumsūkņi un šo iekārtu kombinēti risinājumi, kā arī iekārtas, kas veicina energoefektivitāti.  

Atjaunojamos energoresursus izmantojošu viedo pilsētvides tehnoloģiju iegādei ir pieejami 2 milj. EUR, viena projekta īstenošanai minimālais atbalsts ir 30 tūkst. EUR, bet maksimālais – 300 tūkst. EUR. Savukārt energoefektivitāti veicinošo viedo pilsētvides tehnoloģijām, pieejamais finansējums ir 4 mij. EUR, viena projekta īstenošanai minimālais atbalsts būs 30 tūkst. EUR, bet maksimālais pieļaujamais atbalsts  - 1,5 milj. EUR. 

Ar projekta iesnieguma aizpildīšanas vadlīnijām  u.c. noderīgiem materiāliem var iepazīties šeit. Atbilstoši projektu konkursa nosacījumiem, apstiprinātos projektus ir jārealizē divu gadu laikā kopš projekta līguma spēkā stāšanās. 

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis skaidro: “Atjaunīgo energoresursu un energoefektivitāti paaugstinošu risinājumu īstenošana pašvaldību komunālo pakalpojumu sniegšanā, tajā skaitā notekūdeņu attīrīšana un publiskā ielu apgaismojuma nodrošināšanā, ir izaicinājums, ņemot vērā gan esošās, gan plānotās izmaņas ES tiesību aktos. Zaļās enerģijas risinājumu ieviešana ilgtermiņā veicina arī iedzīvotāju labturību, tāpēc, lai nodrošinātu šādu iniciatīvu īstenošanu praksē, būtiski jau šobrīd pašvaldībām un to uzņēmumiem sniegt iespēju izmantot atbalsta instrumentus. Piemēram, ielu gaismekļu nomaiņai vai saules paneļu uzstādīšanai, lai tādējādi gan nodrošinātu enerģiju gan savam pašpatēriņam, gan samazinātu kaitīgās emisijas, gan pozitīvi atstātu iespaidu uz pakalpojumu tarifiem. Tas ir tūlītējs ekonomisks un sociāls labums iedzīvotājiem un uzņēmumiem.” 

Projekta iesniegumus var iesniegt SIA “Vides investīciju fonds” līdz 2024. gada 1. novembrim (ieskaitot):  

  • klātienē, darba dienā no plkst. 9.00 līdz 17.00 (Latgales iela 165, Rīga, 3. stāvs (iepriekš piesakoties pa tālr. 67845111);  
  • nosūtīt kā ierakstītu pasta sūtījumu uz pasta adresi: SIA "Vides investīciju fonds", Latgales iela 165, Rīga, LV-1019 
  • nosūtīt parakstītu ar drošu elektronisko parakstu un apliecinātu ar laika zīmogu saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu uz elektroniskā pasta adresi konkurss@lvif.gov.lv. 

Jautājumus par projekta iesnieguma sagatavošanu un iesniegšanu var sūtīt elektroniski uz elektroniskā pasta adresi: konkurss@lvif.gov.lv.  

SIA “Vides investīciju fonds” 2024. gada 12. augustā organizē informatīvo semināru projektu iesniedzējiem. Par dalību informatīvajā seminārā 2024. gada 12. augustā interesenti tiek aicināti pieteikties nosūtot informāciju ar savu vārdu, uzvārdu, organizāciju un e-pasta adresi uz e-pastu ekii@lvif.gov.lv līdz 2024. gada 9. augustam. Plašāk ar konkursa nolikumu var iepazīties šeit.  

Enerģētika ir otrs lielākais siltumnīcefektu gāzu emisiju avots, kas rada 37% siltumnīcefekta gāzu emisiju, liecina 2023. gada dati. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI