DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Stradiņa slimnīcā veiktas unikālas asinsvadu ķirurģijas operācijas

Publicitātes foto

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (Stradiņa slimnīca) Asinsvadu ķirurģijas centrā pirmo reizi Latvijā veiktas Eiropas un pasaules līmeņa inovatīvas endovazālās asinsvadu ķirurģijas operācijas, izmantojot modernu robotizētu sistēmu – asinsvadu endovaskulāro robotu, kas ļauj personālam strādāt no kontroles telpas ārpus operāciju zāles un ārpus radiācijas starojuma. Operācijas notiek rentgena kontrolē un tas nozīmē, ka medicīnas personāls, izmantojot jauno sistēmu, nav pakļauts radiācijas iedarbībai, kas ilgtermiņā var radīt nopietnas veselības problēmas. Šādas unikālas sistēmas pielietošana ir iespējama, pateicoties šogad atvērtajai hibrīdoperāciju zālei. 

Stradiņa slimnīca nodrošina palīdzību pacientiem asinsvadu slimību vai asinsvadu traumu gadījumos un veic visa veida asinsvadu operācijas. Asinsvadu ķirurģijas centrā gadā tiek ārstēti vairāk nekā 2500 slimnieku un veiktas 2000 dažādas klasiskās ķirurģijas un endovaskulārās asinsvadu operācijas. Asinsvadu ķirurģijas centrs ir lielākais šāda veida centrs Latvijā un ir atpazīstams arī Eiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV).  

Stradiņa slimnīca kā šīs jomas inovāciju centrs jau vairāk nekā 15 gadus piedalās dažāda veida endovaskulārās ārstēšanas pētījumos. Jaunā projekta realizācija notiek ciešā sadarbībā ar Lietuvas jaunuzņēmumu Sentante un partneriem no ASV. Lietuvas speciālisti ir pirmie Eiropā, kuri attīstījuši šāda veida inovatīvu robotizētu sistēmu. Divu dienu laikā tika ārstēti astoņi Stradiņa slimnīcas pacienti.  

Galvenie ieguvumi no jaunās tehnoloģijas ir palielināta pacienta un mediķu drošība – samazināta radiācijas deva pacientam, savukārt personāls netiek pakļauts radiācijai vispār, jo darbs notiek attālināti no kontroles telpas. Sistēma nodrošina ergonomisku darba vietu un precīzu vadību ar taustes spēka atgriezenisko saiti, uzlabojot iespēju ārstēt pacientus, nodrošinot procedūru drošību. 

Asinsvadu ķirurģijas centra virsārsts profesors Dainis Krieviņš uzsver: “Saņemtais starojums operāciju laikā uztrauc slimnīcas visā pasaulē, jo ārsti un pārējais personāls, kas katru dienu strādā operāciju zālēs, saņem lielu summārā starojuma devu, kas var radīt nopietnas veselības problēmas ilgtermiņā. Tāpēc tiek domāts, kā to mazināt – viena no iespējām ir veikt šādas attālinātas endovaskulāras operācijas, kad ir iespēja ārstēt pacientu, atrodoties citā telpā. Tehnoloģija vēl ir attīstības stadijā ar plašām iespējām nākotnē.”   

Inovatīvās endovazālās asinsvadu ķirurģijas operācijas tika veiktas profesora Daiņa Krieviņa vadībā, piedaloties radiologam Dr. Helmutam Kidikas, vecākajam radiologa asistentam Mārtiņam Baronam un radiogrāferam Kristapam Kubliņam. Lietuvas komandu vadīja inovācijas autors, asinsvadu ķirurgs Dr. Tomas Baltrūnas.   

Operācijas notika 2024.gada aprīlī atklātajā Asinsvadu ķirurģijas hibrīdzālē ar modernu robotizētu attēlveidošanas sistēmu – hibrīdangiogrāfu, kas īpaši pielāgots operāciju zālei. Iekārta ļauj veikt sarežģītas asinsvadu operācijas mazinvazīvā veidā, apvienojot klasisko ķirurģiju ar mūsdienīgām mazinvazīvām endovaskulārām asinsvadu ārstēšanas metodēm rentgena kontrolē. Tā ir Baltijā pirmā šīs paaudzes hibrīdoperāciju zāles iekārta.  

Asinsvadu Hibrīdzāles izbūve īstenota Stradiņa slimnīcas infrastruktūras attīstības projekta “Stradiņa slimnīcas attīstība kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšanai” ietvaros. Sīkāka informācija par projektu pieejama šeit. Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI