DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Tukuma novada pašvaldība
Elīna Zviedre, sabiedrisko attiecību speciāliste
25. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Tukumā aizvadīts vērienīgs “Precību tirgus” 

Pērnās nedēļas izskaņā, 20. jūlijā, norisinājās vērienīgs Tukuma novada svētku kulminācijas pasākums – lieluzvedums “Precību tirgus atkal Tukumā”, kas balstīts patiesos vēstures faktos par precību tirgu, kur sievu un vīru uz Tukumu brauca lūkot no visām Latvijas malām. 

“Šī ir brīnišķīga tradīcija, kas tādā tīrā formā mūsdienās nav vairs aktuāla un saprotama, jo precību tirgus tiešām bija teju vienīgā iespēja gadā, kad saimnieki no savām saimniecībām palaida kalpus doties uz tirgu sapazīties un atrast sev dzīves partneri. Tā ir ļoti īpaša tradīcija, ko ir vērts zināt un piedzīvot, izprast pagātni un lepoties ar savu lokālo stāstu, veidojot savas vietas identitāti. Tukuma precību tirgus noteikti ir tās daļa,” pauž lieluzveduma režisors Reinis Suhanovs.  

Pirms 100 gadiem - pagājušā gadsimta 20. un 30. gados Tukumā viens no galvenajiem gada notikumiem bija tirgus, kur svarīgāka par tirgošanos bija savas otras pusītes izraudzīšanās, lai vēlāk varētu svinēt kāzas. Tirgu bija iecienījuši gan jauni, gan veci precinieki no visas Latvijas. Teksti un dialogi, kas dzirdami uzvedumā, aizgūti no žurnāla “Atpūta” lappusēm, tādēļ teatralizētās ainas saglabā savu neviltotību un šarmu, stāstot par tādiem neredzētiem brīnumiem kā fotogrāfija, karuseļi, automašīna un pat zilonis, ko tirgus dienās bija iespēja piedzīvot pirmo reizi mūžā.  

Uzvedumu caurvij stāsts par diviem jauniem cilvēki, kuri ierodas Tukuma precību tirgū cerībā atrast sev otro pusīti. Sendienās tirgus bija teju vienīgā sabiedriskā dzīve visa gada laikā. Ja savā tuvākajā ciemā neizdevās atrast sievu vai vīru, tad precību tirgus bija vienīgā iespēja. Ja to palaida garām, tad bija jāgaida līdz nākamajam gadam.  

Lieluzvedumā deju rakstus izdejoja 36 kolektīvi gan no Tukuma novada, gan no Jūrmalas un Rīgas.  Savukārt ar skanīgām balsīm apmeklētājus priecēja 12 Tukuma novada kori. Kopā – vairāk nekā 1400 koru un deju kolektīvu dalībnieku, daiļamatnieku un aktieru. Lieluzvedums, kas balstīts precību tirgus tradīcijās, skatītājus priecēja jau otro reizi. Pirmais tika uzvests 2019.gadā.  

Uzveduma radošā komanda - deju virsvadītāja Zanda Mūrniece un virsdiriģents Romāns Vanags, režisors Reinis Suhanovs un scenārists Artūrs Dīcis. Par muzikālo partitūru gādāja Kristaps Krievkalns ar pavadošo grupu. 

Tiekamies Tukumā!  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI