DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pētījums: jaunajā paaudzē izzūd stereotipi par to, kas ir vīrišķība  

Jaunajai paaudzei – Gen Z un mileniāļiem līdz 30 gadu vecumam – Latvijā nav tādu vīrišķības stereotipu, kādi ir izteikti vecākām paaudzēm. Proti, fizisko spēku, tiekšanos būt varonim, kā arī dominanci un agresiju kā vīrišķības raksturojošās īpašības patlaban nomaina vienlīdzība, spēja paust emocijas, spēja būt jūtīgam un citas, secinātas Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes (IEVF) pētnieka un lektora Toma Kreicberga veiktajā pētījumā. 

T. Kreicbergs, aptaujājot vairāk nekā 400 jauniešus – gan vīriešus, gan sievietes 18 – 25 gadu vecumā (Z paaudze) un 25 – 30 gadu vecumā (mileniāļi) analizēja vīrišķību – tās dažādos tipus un patērētāju uzskatus ietekmējošos faktorus par vīrišķību. Pētījums tika veikts kontekstā ar to, kā dažādi zīmoli izmanto vīrišķību savās reklāmās. 

Sabiedrībā notikušas izmaiņas, kā tiek skatīta vīrišķība 

«Ir svarīgi saprast, ka sabiedrībā ir notikušas būtiskās izmaiņas patērētāju priekšstatos par vīrišķību, turklāt jāatzīst, ka izpratne par patērētāju vīrišķības priekšstatiem ir sarežģīts uzdevums,» pauž IEVF pētnieks. 

Tradicionālā vīrišķība tiek saistīta ar konkurētspēju, fizisko spēku, tiekšanos būt varonim, emocionālo stoicismu, būt par ģimenes galvu, dominanci un agresiju. Hibrīda vīrišķība parāda abu vīrišķības veidu īpašības. Savukārt modernā vīrišķība ir saistīta ar vienlīdzības izpausmi – būt emocionāli ekspresīvam, noraidīt pakļaušanos dzimumu normām, būt jūtīgam, ar progresīvu domāšanu. «Gan aptaujas un testi, gan fokusgrupas ar Latvijas jauniešiem vecumā no 20 līdz 30 gadiem parāda, ka viņi uzskata, – vīrietis var parādīt emocijas, var iestāties par vienlīdzību un pat feminismu, viņš var būt gādīgs tēvs, iejūtīgs, un viņam nav jābūt «muskuļainam un ar bārdu»,» stāsta T. Kreicbergs. Viņš piebilst, ka «bija patīkami dzirdēt un redzēt, cik atvērti domājoši ir Latvijas jaunieši.» 

Saskaņā ar aptaujas datiem jaunieši uzskata, ka sliktākie veidi, kā atainot vīrišķību reklāmā, ir vīrišķības stereotipi, pārspīlēta vīrišķība, dzimumu lomu ievērošana, kā arī – muskuļains ķermenis. 

Toksiskā vīrišķība – arī reklāmu vaina 

Sociālie zinātnieki vērš uzmanību uz to, ka reklāma ir ļoti paspilgtinājusi vīrišķības stereotipus daudzas gadu desmitgades un vēl joprojām tas notiek. Savukārt vīriešu pakļaušanās šim stereotipiskajam vīrieša veidolam izraisa toksisku uzvedību, kas ir kaitīga gan pašiem vīriešiem, gan visai sabiedrībai, skaidro T. Kreicbergs. «Toksiskā vīrišķība ir tās negatīvās rakstura iezīmes un uzvedības izpausmes no tradicionālās vīrišķības kategorijas. Toksisko vīrišķību rada spiediens vīriešiem pakļauties ļoti šauram šablonam kādam ir jābūt vīrietim – vienmēr dominējošam, agresīvam, uzņemoties risku, neizrādot jūtas vai emocijas, uzvarēt par katru cenu, utt.,» akcentē pētnieks. Viņš norāda, ka jaunākās paaudzes arvien vairāk novērtē tieši pretējo – modernā vīrieša – atainojumu reklāmās. Turklāt šī tendence parādās, gan aptaujājot vīriešus, gan – sievietes. 

T. Kreicbergs stāsta, ka tradicionālajās vīrišķības reklāmās galvenokārt uzsvērti spēcīgi un stoiski zīmolu arhetipi, piemēram, valdnieks, varonis un dumpinieks; modernās vīrišķības reklāmās tika akcentēts aprūpētājs, ikdienišķais, jokdaris un nevainīgais, kas ir zīmolu arhetipi, kas saistīti ar empātiju, iejūtību, gādību un vienlīdzības sajūtu. 

Pētījums tapa no 2019. gada septembra līdz 2024. gada februārim. Empīriskā pētījuma daļa (aptaujas, A/B testi un fokuss grupas) tapa no 2021. gada maija līdz 2022. gada septembrim.  

Ikdienā T. Kreicbergs pasniedz lekcijas RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātē tādos studiju kursos kā «Sociālā atbildība un biznesa ētika» un «Zīmola veidošana un attīstība».  

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI