DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka publicē savu otro ilgtspējības pārskatu  

Latvijas Banka ir publicējusi savu otro ar klimatu saistītās informācijas atklāšanas pārskatu, sniedzot informāciju par veikumu ilgtspējīgas attīstības un vides, sociālās jomas un pārvaldības jautājumu risināšanā.  

Pārskats aptver 2023. kalendāro gadu, un tajā sniegts ieskats Latvijas Bankas ieguldījumu pārvaldības, stratēģijas un risku vadības praksē, pārvaldot ar klimata pārmaiņām saistītos riskus nemonetārās politikas ieguldījumu portfeļos. Pārskatā uzsvērta Latvijas Bankas apņemšanās nodrošināt caurredzamību un atbildību ilgtspējības jomā. 

"Šis pārskats vēlreiz apliecina Latvijas Bankas apņēmību īstenot ilgtspējības mērķus un centienus sniegt sabiedrībai skaidru un pilnīgu izpratni par savu darbu," uzsver Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.  

Latvijas Banka savā attīstīto tirgu akciju portfelī panākusi stabilu progresu oglekļa pēdas nospieduma mazināšanā. 2023. gadā oglekļa pēdas nospiedums saruka vēl par 22 % salīdzinājumā ar 2022. gadu, tādējādi tas kopš ilgtspējības stratēģijas īstenošanas samazināts par 59 %.  

2024. gada aprīlī arī attīstības tirgu fiksēta ienākuma vērtspapīru portfelim tika piemērota ilgtspējības stratēģija, mainot tā etalonindeksu. Tā rezultātā portfeļa VSP (vides, sociālo un pārvaldības aspektu) vērtējums uzlabojās par 13 % – no 46 līdz 52 (attiecīgi 2024. gada marta beigās un 2024. gada aprīļa beigās).  

"Latvijas Banka nestāv malā tādu globālo problēmu risināšanā kā klimata pārmaiņas, bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un nevienlīdzības mazināšana," saka Mārtiņš Kazāks. "Risinot ar klimatu saistītas problēmas un plašākus ilgtspējības izaicinājumus, varam sniegt ilgtermiņa labumu sabiedrībai, veicināt ilgtspējīgāku nākotni un iedvesmot visu Latvijas finanšu nozari rīkoties līdzīgi."  

Latvijas Bankas ilgtspējības pārskats ir daļa no Eirosistēmas (ko veido Eiropas Centrālā banka (ECB) un eirozonas nacionālās centrālās bankas) kopējās ilgtspējības stratēģijas pasākumiem, un, sākot ar 2023. gadu, ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas reizi gadā kopīgi publicē ar klimatu saistīto finanšu informāciju, lai labāk novērtētu ieguldījumu portfeļu klimata ietekmi un pieņemtu pamatotus lēmumus par klimata mērķu sasniegšanu, kā arī uzraudzītu ieguldījumu portfeļu dekarbonizācijas gaitu.  

Ilgtspējības pārskats strukturēts atbilstoši Eirosistēmas noteiktajām minimālajām pārskatu sniegšanas prasībām, pamatojoties uz Klimata finanšu informācijas atklāšanas darba grupas ieteikumiem (https://www.ecb.europa.eu/ecb/climate/climate-related-financial-disclosures/html/index.en.html).  

Ar klimatu saistītās informācijas atklāšanas pārskats pieejams Latvijas Bankas tīmekļvietnē (https://datnes.latvijasbanka.lv/Ilgtspejas%20zinojums/Ilgtspejas_zinojums_junijs_2024_LV.pdf).  

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI