DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

56,7 miljonus eiro ieguldīs pētniecības attīstībai jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei

Pētniecības attīstībai, jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei Latvijas viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) jomās līdz 2029. gadam ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu būs iespējas ieguldīt vairāk nekā 56,7 miljonu eiro. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie noteikumi, kurus šodien, 25. jūnijā, apstiprināja valdība.

ES fondu investīcijas sniegs iespējas nostabilizēt Latvijas vietu un lomu pasaules zinātnē, iesaistīties inovācijas procesos. Tāpat ieguldījumi sekmēs Latvijas zinātnei palielināt izcilību, pētnieku skaitu, patentu un sadarbības projektu apjomu un kopīgu pētniecības un inovācijas darbu ar privāto sektoru un privātā sektora finansējuma ieguldīšanu pētniecībā. Jaunā ES fondu plānošanas perioda investīcijas ļaus turpināt jau iepriekšējos periodos uzsāktos praktiskas pētniecības projektus.

Finansējuma saņēmēji ir zinātniskās institūcijas un saimnieciskās darbības veicēji, kas projektus īsteno individuāli vai sadarbībā ar citām zinātniskajām institūcijām vai saimnieciskās darbības veicējiem. Projektu īstenošanu varēs veikt līdz 2029. gada 30. septembrim.

ES fondu ieguldījumus plānots īstenot vairākās projektu iesniegumu atlases kārtās, paredzot, ka pirmajā projektu iesniegumu atlases kārtā plānotais kopējais investīciju apjoms ir ne vairāk kā 35 miljoni eiro, bet otrajā – 15,1 miljonu eiro apmērā. Paredzēts, ka viena projekta maksimālais publiskā finansējuma apmērs ir 600 tūkstoši eiro, bet minimālais finansējuma apmērs ir 30 tūkstoši eiro.

ES fondu investīcijas tiks īstenotas atklātu projektu iesniegumu atlases veidā. Projekta iesniedzēji varēs būt zinātniskās institūcijas vai komersanti, kas pētniecības projektu var īstenot sadarbībā ar sadarbības partneriem, Latvijā vai ārvalstu zinātniskajām institūcijām vai komersantiem. Šādi sadarbības nosacījumi veicinās ES starpreģionālās, starptautisko sadarbību projektu īstenošanai kā sadarbības partnerus piesaistot ārvalstu zinātniskās institūcijas un uzņēmumus.

ES fondu programmu finansējums ir nozīmīgs instruments, lai attīstītu zinātņu un tehnoloģiju ietilpīgas inovācijas, kas ir būtisks elements valsts ekonomikas izaugsmei un konkurētspējai. Pieejamais finansējums sniedz iespēju pētniecības un inovācijas sektoram piesaistīt cilvēkkapitālu – zinātniekus, inženierus un citus augsta līmeņa speciālistus. Pētniecības un inovācijas jomu attīstība veicina arī jauniešu motivāciju izvēlēties STEM nozaru studijas Latvijas augstskolās. Ministru kabineta noteikumi “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.-2027. gadam 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana kopējā P&A sistēmā” 1.1.1.3. pasākuma “Praktiskas ievirzes pētījumi” īstenošanas noteikumi” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI