DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

DIO: pērn gūtā peļņa tiks ieguldīta depozīta sistēmas pieejamības uzlabošanā un nākamo darbības periodu finansēšanā 

Publicitātes attēls

SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) aizvadītajā gadā strādāja ar 24,86 miljonus eiro lielu apgrozījumu un peļņu 1,68 miljonu eiro apmērā. Depozīta sistēmas budžets tiek plānots pēc bezpeļņas principa, un visa peļņa tiks ieguldīta depozīta sistēmas attīstībā vai pārnesta uz nākamajiem periodiem, lai finansētu sistēmas darbību. 

Depozīta sistēmas darbību finansē ieņēmumi par pārstrādei pārdoto materiālu un depozīta maksa par sistēmā neatgrieztajiem iepakojumiem. Gadījumā, ja ar šiem ieņēmumiem nepietiek, lai finansētu sistēmas turpmāku darbību, iztrūkstošo finansējumu nodrošina dzērienu ražotāji un importētāji, kuri maksā DIO dalības maksu par katru tirgū laisto depozīta iepakojumu.   

“Lielāko daļu no 2023. gada peļņas 1,8 miljonu eiro apmērā depozīta sistēmas operators guva, pateicoties alumīnija materiāla efektīvajai apsaimniekošanai un labvēlīgajiem pārstrādājamā alumīnija materiāla tirgus apstākļiem. Vienlaikus depozīta sistēmas pamatmateriāls – PET – zemās materiāla cenas dēļ pērn operatoram radīja zaudējumus 0,7 miljonu eiro apmērā. Savukārt stikla materiāla apsaimniekošana rezultējās 0,5 miljonu eiro lielā peļņā. Ņemot vērā šos finanšu rezultātus, sākot ar 2024.g. 1. jūniju, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apstiprinājusi samazinātas depozīta sistēmas dalības maksas stikla iepakojumam, turklāt jau trešo gadu pēc kārtas varam dalības maksu alumīnija iepakojumam saglabāt nulles līmenī,” saka SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis. Kā skaidro DIO pārstāvis, 2023.g. peļņa ļaus izvairīties no straujāka dalības maksas tarifu kāpuma dzērienu ražotājiem un importētājiem, kā arī nodrošinās depozīta sistēmas attīstību.  

Jāpiebilst, ka katram depozīta iepakojumu materiāla veidam tiek nodrošināta atsevišķa ieņēmumu un izmaksu uzskaite, tādēļ, piemēram, ja kādā materiālu grupā veidojas peļņa, tā nevar tikt novirzīta citu materiālu zaudējumu segšanai. Tādējādi tiek nodrošināta caurspīdīga un godīga materiālu apsaimniekošanas izmaksu aprēķināšana un tarifi, kā arī tiek ievērota vienlīdzīga attieksme pret visiem dzērienu iepakotājiem (ražotāji un importētāji). 

Uzlabojumi taromātu tīklā 

Depozīta sistēmas operators gūto peļņu izmanto, lai nodrošinātu depozīta sistēmas nepārtrauktu darbību un attīstību. Piemēram, 2023. gadā DIO uzstādīja 47 jaunus taromātus, sešos depozīta punktos esošais taromāta modelis tika nomainīts uz jaudīgāku, bet vēl 10 depozīta punktos tika uzstādīts papildu taromāts. Tāpat tika uzstādīti divi beramtaromāti, kuros var izbērt līdz pat 100 PET un skārda iepakojumiem vienlaikus.  

Līdz 2024. gada jūnijam Latvijā ir uzstādīti 18 jauni taromāti, trīs depozīta punktos esošais taromāta modelis nomainīts uz jaudīgāku, bet piecās lokācijās uzstādīti papildu taromāti. Šogad plānots atklāt trešo beramtaromāta lokāciju, turklāt daļa no peļņas tiks ieguldīta, lai gada otrajā pusē atklātu Latvijā pirmo Dižtaromātu, kas būs paredzēts īpaši liela apjoma PET, stikla un skārda iepakojumu nodošanai.  

No 2024. gada janvāra līdz maijam (ieskaitot) tirgū laisti 500 miljoni depozīta iepakojuma vienību, bet sistēmā atgriezti 400 miljoni iepakojumu. Tādējādi šobrīd depozīta iepakojumu atgriešanas rādītājs sastāda 80%. DIO mērķis 2024. gadā ir sasniegt 85% lielu iepakojumu atgriešanas rādītāju. 

Aktuālā informācija par depozīta sistēmu pieejama mājaslapā www.depozitapunkts.lv, kā arī “Depozīta punkts” Facebook un Instagram kontos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI