DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Akreditācija veicina uzņēmēju atbilstību globālā tirgus prasībām

Publicitātes attēls

9.jūnijā atzīmē Pasaules akreditācijas dienu. 2024.gada tēma ir – Akreditācija: stiprinot rītdienu un veidojot nākotni. Galvenais mērķis ir pievērst uzmanību akreditācijas un atbilstības novērtēšanas nozīmei, ņemot vērā globālo ietekmi uz mūsdienu tehnoloģiju attīstību, digitalizāciju, sensitīvo datu, mākslīgā intelekta, informācijas izplatības nozīmi efektīvā procesu pārvaldībā, vienlaikus realizējot visu šo sistēmu drošību.

Straujās digitalizācijas laikmets ir nesis ne tikai jaunus izaicinājumus, bet arī jaunas iespējas pilnveidot pārvaldības sistēmu, ieviešot pārdomātu kvalitātes vadību, veicinot aizvien drošāku sensitīvo datu apstrādi, sniedzot augstas uzticamības rezultātus, piemēram, medicīnā un testēšanā, novēršot bīstamu un neuzticamu produktu plūsmu tirgū, kā arī paaugstinot konkurētspēju un virzoties uz klimata pārmaiņu ilgtspējīgu rīcību. Efektīvi apvienojot tirgus vajadzības ar atbilstības novērtēšanas un kvalitātes infrastruktūras institūciju iespējām, izaicinājumi, kuri rodas jaunajā digitalizācijas laikmetā, veicina inovācijas un apliecina atbilstības novērtēšanas nozīmi starptautiskā tirgus stabilizēšanā.

Kā atzīst LATAK direktore Gundega Jaunbērziņa-Beitika:

“Šodien visā pasaulē tiek atzīmēti profesionālie atbilstības novērtēšanas svētki. Mēs, akreditācijā iesaistītās puses – institūcijas, politikas veidotāji, sabiedrība kopumā - atzīmējam ne tikai pārliecību par drošu rītdienu un virzību uz labāku nākotni, bet arī nostiprinām ieguvumus, kurus sniedz atbilstības novērtēšanas jomas Latvijas uzņēmējdarbībai un sabiedrībai, konkurētspējai un ilgtspējīgai attīstībai virzībā uz izcilību. Šis gads LATAK ir īpaši būtisks – mēs esam ieguvuši atzinību par profesionalitāti un kompetenci no Eiropas Akreditācijas kooperācijas vērtētāju komandas. Esam apliecinājuši atbilstību starptautiskajām prasībām un turpinām akreditēt Latvijas atbilstības novērtēšanas institūcijas 9 akreditācijas jomās. Tāpat LATAK šogad atzīmēs 30 gadus kopš Latvijas kvalitātes infrastruktūra sāka savu ceļu pretī ilgtspējīgas valsts attīstībai atbilstoši starptautiskiem principiem. Mēs ejam roku rokā ar digitālā laikmeta izaicinājumiem, kuri rodas kopā ar mākslīgā intelekta attīstību un digitālās ēras ietekmi uz atbilstības novērtēšanas jomu. Tas ir izaicinājums, kas rada ne tikai jaunas iespējas, bet arī riskus, tomēr akreditācija ir lielisks rīks, ar kuras palīdzību nodrošināt nemainīgi augstu uzticamību produktiem un pakalpojumiem.”

Lai arī akreditācija visā pasaulē ir centusies būt elastīga un piemēroties globālajām tirgus un sabiedrības vajadzību izmaiņām, uzturēt nemainīgi augstu kompetenci un nodrošināt stabilitāti atbilstības novērtēšanā, ir viens no galvenajiem šī brīža uzdevumiem. Turklāt akreditācija veicina arī vides un sociālo atbildību, atbalstot pārdomātu ražošanu un efektīvu patēriņu, piemēram, iesaistoties energoefektivitātes jomas iniciatīvās, atjaunojamās enerģijas ražošanas un oglekļa emisiju samazināšanas aktivitātēs. Vēl aizvien nemainīgi aktuāli ir ilgtspējīgas attīstības mērķi, kuru galvenais uzdevums – nodrošināt pārliecību par drošu, atzītu un uzticamu tirgu šodien un nākotnē.

Šobrīd valsts aģentūra “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs”(LATAK) nodrošina pakalpojumus 9 akreditācijas darbības jomās. Tostarp Aģentūra aktīvi strādā, lai piedāvātu Latvijas uzņēmējiem starptautiski atzītu akreditāciju, veicinot iespēju pilntiesīgi darboties ārpus Latvijas un Eiropas robežām. Apliecinot savu kompetenci un atbilstību starptautiskajām un nacionālajām prasībām, palielinās eksports, veidojas godīgas konkurences tirgus un uzticama vide sabiedrībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI