DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka rīko ekspertu sarunu “Procentu likmes krīt. Vai gaisma tuneļa galā?”  

Ceturtdien, 13. jūnijā, plkst. 14.00-16.00 Latvijas Banka rīkos ekspertu sarunu “Procentu likmes krīt. Vai gaisma tuneļa galā?”. Diskusija notiks klātienē viesnīcā “Pullman” (Rīgā, Jēkaba ielā 24 – starp Saeimu un Nacionālo teātri), kā arī to varēs vērot tiešraidē – vietnē makroekonomika.lv.  

 

2016. gada decembrī Latvijas Bankā notika ekspertu saruna "Zemo procentu likmju laikmets – vai esam izmantojuši iespējas?". Pēc septiņarpus gadiem un vairākiem globāla mēroga notikumiem, kas izbeidza iepriekšējo zemo procentu likmju laikmetu un lika centrālajām bankām visā pasaulē, cīnoties ar augsto inflāciju, būtiski celt procentu likmes, varam atskatīties pagātnē un secināt, ka šīs iespējas netika izmantotas un Latvijas tautsaimniecībā bija finansējuma mazasinība arī "lētās naudas" periodā.  

 

Cīņa ar inflāciju ir bijusi sekmīga, un globālie finanšu tirgi gaida, ka 2024. gadā pasaules vadošās centrālās bankas, arī Eirosistēma (ko veido Eiropas Centrālā banka un eirozonas nacionālās centrālās bankas, arī Latvijas Banka), sāks procentu likmju mazināšanu, atvieglojot finansēšanas nosacījumus un pastarpināti veicinot tautsaimniecības izaugsmi.  

 

2024. gada jūnijā varam uzdot līdzīgus jautājumus kā 2016. gada nogalē:  

  • Vai apzināmies zemo procentu likmju perioda priekšrocības?  
  • Kāpēc Latvijai neizdevās izmantot rekordzemo procentu likmju perioda sniegtās iespējas un kāds mājasdarbs un priekšdarbi jāpaveic, lai šoreiz mums izdotos?  
  • Kā zemākas procentu likmes ietekmēs dažādus tautsaimniecības sektorus, it īpaši eksportējošos uzņēmumus un nekustamā īpašuma un būvniecības nozares?  
  • Vai Latvijas komercbankas ir atguvušās pēc reformām finanšu nozarē un gatavas aktīvāk finansēt tautsaimniecības dalībniekus – uzņēmējus un iedzīvotājus –, un kādi šķēršļi to kavē pašlaik?  

 

Par šiem jautājumiem tiks diskutēts Latvijas Bankas rīkotajā ekspertu sarunā, kurā piedalīsies:  

  • Jānis Ošlejs, uzņēmējs un ekonomists, eksportējošā uzņēmuma SIA "Primekss" dibinātājs un valdes priekšsēdētājs;  
  • Edgars Šīns, nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" vadītājs, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valdes loceklis;  
  • Līva Zorgenfreija, "Swedbank" AS galvenā ekonomiste Latvijā;  
  • Mārtiņš Bitāns, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks.  

 

Ekspertu sarunu moderēs žurnāliste Madara Fridrihsone. Sarunu ievadīs M.Bitāns ar prezentāciju par procentu likmju attīstību eirozonā, pieredzi rekordzemo procentu likmju perioda laikā un faktoriem, kas ir izšķiroši, lai pieejamāks finansējums nonāktu tautsaimniecībā.  

 

Ekspertu sarunas tiešraides laikā būs iespējams uzdot jautājumus ekspertiem – "sli.do", kods #procentulikmes 

 

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir iespēja vērot diskusiju tiešraidē makroekonomika.lv (https://www.makroekonomika.lv/ekspertu-sarunas/ekspertu-saruna-procentu-likmes-krit-vai-gaisma-tunela-gala) vai klātienē (iepriekš piesakoties, rakstot uz e-pasta adresi janis.silakalns@bank.lv).  

 

Ieskats iepriekšējās Ekspertu sarunās par dažādiem Latvijas tautsaimniecībai būtiskiem jautājumiem – https://www.makroekonomika.lv/ekspertu-sarunas 

 

 

Latvijas Bankas preses dienests  

Tālr.: 67022594; 67022608  

presesdienests@bank.lv  

 

bank.lv | makroekonomika.lv | naudasskola.lv  

twitter | facebook | youtube | linkedin | instagram  

 

 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI