DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valmieras novadā turpinās Sosnovska latvāņa ierobežošanas pasākumi 

Valmieras novadā turpinās ierobežošanas pasākumi invazīvās sugas pārstāvim – Sosnovska latvānim. Saskaņā ar Valsts augu aizsardzības dienesta informāciju Valmieras novada teritorijā Sosnovska latvānis (turpmāk – latvānis) izplatījies kopumā gandrīz 500 ha platībā. 

Aptuveni 45 ha lielā platībā pašvaldībai piederošos, ar latvāni invadētajos īpašumos šobrīd norisinās latvāņu ierobežošana, šim mērķim atvēlot gandrīz 20 000 EUR. Vienota pieeja pašvaldības īpašumā esošu latvāņu apkarošanā tiek ievērota trešo gadu. Novērots, ka, lai arī uzraugāmās teritorijas platības ziņā vēl samazināt nevar, latvāņu blīvums ir būtiski mazinājies, līdz ar to samazinās arī apkarošanas pasākumu izmaksas uz hektāru. 

Valmieras novada pašvaldība atgādina, ka zemes īpašniekam  – gan pašvaldībai, gan juridiskām un fiziskām personām, kura apsaimniekotajās zemēs konstatēta latvāņu izplatība, – ir pienākums veikt latvāņu ierobežošanas pasākumus. Visās invadētajās platībās izmantojama kombinētā latvāņu ierobežošanas metode – bioloģisko, mehānisko un ķīmisko metožu un paņēmienu kombinācijas, ievērojot šādus principus: 

  • ārpus ūdenstilpju un ūdensteču aizsargjoslām primāri ieteicams izmantot ķīmisko ierobežošanas metodi; 
  • ūdenstilpju un ūdensteču aizsargjoslās veic mehānisku latvāņu ierobežošanu; 
  • papildus iepriekš ieteiktajām metodēm vēlams izmantot bioloģisko ierobežošanas metodi, invadētajās platībās sējot kultūraugus, kas ir konkurētspējīgi ar latvāni. 

Latvāņu ierobežošanas pasākumi jāveic ik gadu, sākot no to veģetācijas sākuma (ap 20. aprīli) līdz to veģetācijas beigām (ap 1. septembri). Pašvaldības invazīvo augu izplatības ierobežošanas ekspertu grupa katru gadu no 25. jūnija līdz 1. septembrim veic ar latvāni invadēto teritoriju monitoringu. Ja tiek konstatēts, ka latvāņu ierobežošana netiek veikta vai tiek veikta neefektīvi, invadēto platību īpašniekam tiek ieteikti labākie risinājumi cīņā ar latvāņiem. Ja pēc 1. septembra tiek konstatēts, ka īpašumā ir izziedējuši latvāņi, zemes īpašnieks vai valdītājs var tikt saukts pie administratīvās atbildības. 

Papildu informācija par latvāņu ierobežošanas metodēm, darba aizsardzības prasībām, kā arī sarakstu ar uzņēmumiem, kas sniedz latvāņu ierobežošanas pakalpojumus, pieejama Valsts augu aizsardzības dienesta tīmekļvietnē www.vaad.gov.lv, sadaļā “Par Latviju bez Latvāņiem!”.  

Plašāk par latvāņu ierobežošanu Valmieras novadā pašvaldības tīmekļvietnē www.valmierasnovads.lv, sadaļā “Invazīvās sugas”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI