DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas dome pieņem jauno galvaspilsētas civilās aizsardzības plānu

Rīgas dome trešdien, 27. martā, vienbalsīgi pieņēma jauno galvaspilsētas civilās aizsardzības plānu*, kurā izstrādāti algoritmi un sniegti konkrēti padomi, kā rīkoties iedzīvotājiem dažādās krīzes situācijās, tostarp militāra apdraudējuma gadījumā. Rīga ir pirmā publiskā sektora iestāde, kas savā civilās aizsardzības plānā ir iekļāvusi praktisku informāciju iedzīvotājiem, kā sagatavoties un rīkoties militāra apdraudējuma gadījumā.

Civilās aizsardzības plānu izstrādājusi pērn izveidotā Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde sadarbībā ar plašu ekspertu loku no Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Nacionāliem Bruņotajiem spēkiem un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD).

“Domes vienbalsīgais atbalsts Rīgas civilās aizsardzības plānam vēlreiz apstiprina tā augsto kvalitāti. Esam spēruši nozīmīgu soli, lai veicinātu mūsu iedzīvotāju drošību dažādās krīzes situācijās. Plāns mums dod arī jaunu normatīvo bāzi sākt tādus praktiskus darbus, kā droša patvēruma vietu marķēšanu, bumbu patvertņu atjaunošanu, pašvaldības rīcībā esošo pagrabu sakārtošanu un iedzīvotāju iesaisti civilās aizsardzības mehānismos, jo īpaši militārā apdraudējuma kontekstā, kas ir jauna šī plāna sastāvdaļa,” uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola.

“Esam pārliecināti, ka informētība veicina iedzīvotāju drošības sajūtu un ļauj izvairīties no pārpratumiem un kļūdām, tāpēc nevaram vairīties runāt par dažādiem scenārijiem. 10.aprīlī ar semināru "Vispārēji ieteikumi iedzīvotājiem X stundā" sāksim iedzīvotāju informēšanas kampaņu par civilo aizsardzību. Šogad kopā esam paredzējuši astoņus seminārus, kuros iedzīvotāji tiks informēti par evakuāciju, drošām patvēruma vietām, iesaisti valsts aizsardzībā un citiem svarīgiem personīgās aizsardzības jautājumiem," norāda L. Ozola.

Lai gan normatīvie akti paredz, ka civilā aizsardzības plāna sadaļa par pašvaldības rīcību militāra apdraudējuma gadījumā ir ierobežotas pieejamības informācija, Rīga ir pirmā publiskā sektora iestāde un pašvaldība Latvijā, kas koncentrētā un pārskatāmā veidā ir izstrādājusi praktiskus ieteikumus, kā pareizi sagatavoties un rīkoties krīzes situācijās. Plānā apkopota arī valsts aizsardzības iestāžu informācija un padomi, tas papildināts ar vizuāliem materiāliem, kas to padara viegli uztveramu un saprotamu ikvienam iedzīvotajam.

Plānā iekļauta informācija arī par pulcēšanās vietām apdraudējuma gadījumā, evakuācijas punktiem, pārtikas izdales vietām. Tāpat sniegti ieteikumi, kā komunicēt ar citiem cilvēkiem, kā uzvesties evakuācijas procesa laikā, kā labiekārtot patvēruma vietu u.c. svarīgu informāciju.

Vienlaikus pašvaldība izstrādā iedzīvotāju informēšanas plānu, lai izglītotu, kā rīkoties krīzes situācijās. Šā gada garumā notiks dažādas izglītojošās aktivitātes un semināri, un uz jaunā civilās aizsardzības plāna bāzes tiks sagatavots uzskatāms buklets iedzīvotājiem, kurš būs pieejams gan digitāli, gan papīra formātā.

Semināriem varēs sekot līdzi gan klātienē, gan tiešsaistē Rīgas domes mājas lapā un Facebook profilā. Atsevišķā mājas lapas sadaļā būs pieejami šo semināru ieraksti, civilās aizsardzības plāns un buklets, kā arī citi noderīgi materiāli.

Civilās aizsardzības plāns iekļaujas plašākā civilās aizsardzības rīcības plānā. Šogad iecerēts arī kartēt un marķēt drošās patvēruma vietas pilsētā, atjaunot un sakārtot atsevišķas bumbu patvertnes, kā arī attīstīt civilās aizsardzības materiāltehnisko bāzi.

*Rīgas valstspilsētas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plāns

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI