DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Vienots redzējums par magnētiskās rezonanses izmeklējumu aprakstiem

Austrumu slimnīcā norisinājās Aslimnīcas Mācību centra organizētais praktiskais seminārs “Priekšdziedzera magnētiskā rezonanse (MR)”, kas veidots ar mērķi veicināt magnētiskās rezonanses izmeklējumu aprakstu kvalitāti, un veidot vienotu redzējumu par magnētiskās rezonanses izmeklējumu iespējām starpdisciplināri - radiologiem un urologiem.

Mācību semināra teorētisko un praktisko daļu sagatavoja RAKUS Radioloģijas centra ārstes dr.med. Arta Strazdiņa (LOC Radioloģijas nodaļas virsārste onkoradioloģijā) un dr. Evija Elsberga (LOC Radioloģijas nodaļas radioloģe), piedaloties RAKUS Uroloģijas klīnikas vadītājam prof. Vilnim Lietuvietim.

Semināru atklāja profesora Viļņa Lietuvieša lekcija par priekšdziedzera vēža diagnostiku un aktualitātēm urologa skatījumā. Profesors uzsvēra, ka šodien priekšdziedzera vēzi var izārstēt bez operācijas – pateicoties magnētiskās rezonanses izmeklējumam, nosakāma precīza diagnoze, kurai seko precīza ārstēšana. Profesors Lietuvietis kā vienu no svarīgākajām priekšrocībām uzskata faktu, ka attēla diagnostikas metodes ļauj izvairīties no nevajadzīgas invazīvas vēža diagnostikas, pasargājot vīriešus no liekām manipulācijām.

Praktiskajā apmācību seminārā bija iekļautas trīs lekcijas, kuras nolasīja dr. med. Arta Strazdiņa. Teorētisko zināšanu apkopojums iepazīstināja semināra dalībniekus ar prostatas vēža diagnostikas īpatnībām dažādās dziedzera daļās un vēža lokālas izplatības izvērtēšanas pamatprincipiem. Dr. med. Strazdiņa uzsver, ka praktiskais seminārs tika veidots, lai pastāvīgi uzlabotu magnētiskās rezonanses izmeklējumu aprakstu kvalitāti, kas turpmāk ļaus urologiem precīzāk izvēlēties gan diagnostikas, gan ārstēšanas stratēģiju. “Man ir prieks, ka seminārā piedalījās arī urologi, tas veicinās vienotu izpratni par magnētiskās rezonanses izmeklējumu iespējām un interpretāciju,” rezumēja dr. med. A. Strazdiņa.

Aslimnīcas Mācību centra rīkotais praktiskais seminārs bija paredzēts dalībniekiem, kas savā darba ikdienā specializējas prostatas vēža diagnostikā un ārstēšanā. Seminārs norisinājās vairākās daļās, katrai tēmai atvēlot gan teorētisko apskatu, gan praktiskās apmācības. Praktiskajā daļā dalībnieki pie darba stacijām izmeklējumus analizēja paši, kā arī kopā ar dr. med. Strazdiņu un dr. Elsbergu.

Radioloģe dr. Evija Elsberga stāsta, ka visi diagnostisko izmeklējumu dati, kas tika analizēti un izdiskutēti, bija atlasīti no Austrumu slimnīcas interesantākajiem histoloģiski pieradītajiem gadījumiem. “Esmu gandarīta, ka semināra dalībnieki bija ļoti ieinteresēti par praktiskajām apmācībām, viņiem tas šķita tiešām noderīgi. Mēs pateicamies slimnīcas Mācību centram par pasākuma organizēšanu, kā arī tā veiksmīgo īstenošanu,” dr. Evija Elsberga.

Semināra dalībnieki par piedalīšanos un iesaisti praktiskajās apmācībās saņēma sertifikātu un 8TIP.

Papildu informācija: Austrumu slimnīcas vadošajiem ekspertiem vienots redzējums par magnētiskās rezonanses izmeklējumu aprakstiem - aSlimnīca (aslimnica.lv)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI