DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Starptautiskā sieviešu diena: meitenēm ir jāredz piemēri, ka šķēršļus var pārvarēt

Starptautiskās sieviešu dienas svinīgajā ceremonijā Strasbūrā Eiropas Parlamenta deputātus uzrunāja Spānijas sieviešu futbola izlases spēlētājas Ivana Andresa un Alba Redondo.

Priekšsēdētāja Metsola pateicās futbolistēm par stereotipu laušanu un to, ka viņas pierādījušas, ka dzimums nav šķērslis ceļā uz panākumiem. Tomēr viņa aicināja pievērst uzmanību tam, ka nevienlīdzība sportā joprojām pastāv — attiecībā uz sieviešu sporta atspoguļojumu plašsaziņas līdzekļos, tāpat arī attiecībā uz sponsorēšanu un atalgojumu. Tā ir daļa no sistēmiskas problēmas, kuru Parlaments cenšas izskaust, teica Metsola, uzsverot, ka mūsu ikviena uzdevums ir veicināt paradigmas maiņu, palīdzot sievietēm novērst negodīgus šķēršļus.

Alba Redondo un Ivana Andresa savā kopīgajā uzrunā sacīja, ka taisnīgāka un vienlīdzīgāka sabiedrība jāveido, izmantojot izglītību. Sports ir unikāls līdzeklis, kas var mainīt cilvēku dzīves un viņus izglītot, un meitenēm visā pasaulē ir jāredz piemēri, ka sievietes ir pārvarējušas šķēršļus. Kaut kur viņu vidū ir nākamā Aleksija Puteljasa, kas gaida, lai viņai tiktu dota iespēja - lūdzu, nodrošināsim to viņai, sacīja futbolistes.

Komisijas priekšsēdētājas vietniece Vera Jourova savā uzrunā iestājās pret vardarbību, ar kuru saskaras sievietes sabiedriskajā dzīvē, tostarp arī žurnālistes un politiķes, un šī vardarbība liek viņām pat pamest savus publiskos amatus. Viņa aicināja dalībvalstis sodīt vainīgos un darba devējus aktīvi aizstāvēt sievietes, kas saskaras ar uzmākšanos gan internetā, gan ārpus tā.

Politisko grupu pārstāvji uzsvēra šī likumdošanas perioda daudzos sasniegumus, piemēram, ES pievienošanos Stambulas konvencijai un jaunos ES noteikumus par sieviešu līdzdalību valdēs un atalgojuma pārredzamību, un daudzi norādīja, ka tas ir bijis iespējams, pateicoties spēcīgām sievietēm ES vadības līmenī. Tomēr daudzi arī norādīja, ka vēl nav pienācis laiks pašapmierinātībai, jo uzmākšanās un seksuālā vardarbība joprojām pastāv gan ES, gan visā pasaulē. Sievietēm sportā būtu jāsaņem tāds pats atalgojums kā vīriešiem un vienlīdzīgi jāpiedalās lēmumu pieņemšanā, teica EP deputāti.

Noskatieties Komisijas priekšsēdētāja vietnieces Jourovas paziņojumus un politisko grupu reakcijas

Noskatieties Ivanas Andresas un Albas Redondo uzrunas

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI