DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

“LVM zemes dzīles” turpina sadarbību kūdras ieguves jautājumos

Lai nodrošinātu kvalitatīvu informācijas apmaiņu un stiprinātu sadarbību ar partneriem kūdras ieguvē, februāra beigās “LVM Zemes dzīles” organizēja mācību semināru, kurā piedalījās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Valsts vides dienesta (VVD) pārstāvji, kā arī kūdras ieguvēji LVM iznomātajos purvos.

Mācību semināra laikā LVM informēja nomniekus par LVM darba aizsardzības un ugunsdrošības kontrolētām prasībām. Lai nodrošinātu normatīvo aktu un LVM prasību izpildi, kūdras purvu nomnieku pienākums ir nodrošināt darbiniekiem telpas, kurās, piemēram, patverties nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā. Tādēļ semināra laikā tika diskutēts arī par būvju izvietošanas iespējām un piederību uz valsts zemes. Ieguves procesa nodrošināšanai nozīmīgs faktors ir meliorācijas sistēma ne tikai kūdras ieguves purvā, bet arī ārpus nomas platībām. Šī jautājuma risināšanai LVM informēja nomniekus par meža infrastruktūras sakārtošanas nosacījumiem ārpus nomas teritorijas robežām. Daloties pozitīvajā pieredzē un iespējās, “LVM Zemes dzīles” prezentēja bezpilota gaisa kuģu izmantošanas iespējas kūdras grēdu uzmērīšanā un kūdras daudzumu noteikšanā.

““LVM Zemes dzīles” kūdras ieguvei iznomā 16,8 tūkstošus hektāru un kūdras ieguvi šajās platībās veic 31 uzņēmums. Latvija ir pasaules līderis kūdras un kūdras substrātu eksportā, vienlaikus aizvien plašāk kūdras purvos, ieguvei noslēdzoties, noris arī rekultivācijas procesi. Šobrīd “LVM Zemes dzīles” sadarbībā ar nomniekiem meklē labāko pieredzi kūdras ieguves vietu rekultivācijā saimnieciskajā apritē esošajos purvos, lai radītu atbilstošus apstākļus nākamajiem zemes apsaimniekošanas veidiem,” skaidro “LVM Zemes dzīles” pārdošanas izpilddirektore Karīna Āboliņa–Zalpētere.  

Saskaņā ar “LVM Zemes dzīles” plānu, 2024. gadā tiks rekultivēti gandrīz 300 ha zemes, kur noslēgusies kūdras ieguve.

“Lai apzinātu turpmākos rekultivācijas plānus un ieguves apjomu prognozes, katram šogad iznomātajam kūdras purvam tiks veidots savs apsaimniekošanas plāns, kura izstrādē nozīmīga loma būs arī mūsu nomniekiem. Tādēļ mācību semināra laikā izmantojām iespēju un iepazīstinājām mūsu nomas partnerus ar plānu. Tas sniegs vērtīgu informāciju LVM kā zemes apsaimniekotājam un Zemkopības ministrijai kā īpašniekam gan SEG emisiju prognozēšanas kontekstā, gan ļaus precīzāk plānot katra hektāra zemes apriti”, teic “LVM Zemes dzīles” pārdošanas izpilddirektore Karīna Āboliņa–Zalpētere.   

Tuvojoties 2024. gada ieguves sezonai, mācību semināra laikā par aktualitātēm ugunsdrošību un valsts ugunsdrošības uzraudzību regulējošajos normatīvajos aktos informēja VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes Ugunsdrošības normatīvu nodaļas vecākais inspektors Tomass Lausmā, vienlaikus vēršot uzmanību arī uz ugunsdrošības prasībām kūdras substrātu ražotnēs. Eksperts atgādināja, ka elektroinstalāciju un elektroinstalācijas kontaktu savienojumu kvalitātes pārbaudi jāveic reizi 10 gados, piesaistot kompetentu personu un sagatavojot pārbaudes aktu par elektroinstalācijas pārbaudi. Vērtīgu informāciju sniedza arī VVD Attīstības un uzraudzības departamenta Zemes dzīļu kontroles vadītāja Egija Paslauska, informējot par Valsts vides dienesta pārbaudēs biežāk konstatētajiem pārkāpumiem kūdras ieguves vietās, kā arī ziņojot par aktualitātēm un procesu digitalizāciju, kas uzlabos informācijas apriti un datu kontroli.

Mācību semināra noslēgumā Latvijas Nacionālās kūdras biedrības valdes priekšsēdētāja Ilze Ozola iepazīstināja klātesošos ar SKDS pētījuma centra veiktās aptaujas rezultātiem par kūdras ieguvi Latvijā un sabiedrības attieksmi šajā jautājumā. Kopumā iedzīvotāju attieksme pret kūdras ieguvi un izmantošanu Latvijā ir vērtējama kā pozitīva (75% aptaujāto iedzīvotāju vērtēja savu attieksmi kā ļoti pozitīvu un pozitīvu), un ir novērojams, ka, pieaugot zināšanu pašvērtējumam par kūdras ieguvi, palielinās to iedzīvotāju īpatsvars, kuriem ir kopumā pozitīva attieksme pret kūdras ieguvi un izmantošanu Latvijā. Saskaņā ar pašvērtējuma rezultātiem, vismazāk par kūdras ieguvi Latvijā zina galvaspilsētā dzīvojošie un iedzīvotāji vecumposmā no 18 līdz 24 gadiem.

“LVM Zemes dzīles” un nozari pārstāvošie uzņēmumi piedalīsies “Latvijas Meža dienās”, kas 24. un 25. maijā notiks LVM dabas parkā Tērvetē, lai informētu sabiedrību par kūdras ieguvi un rekultivāciju, kā arī skaidrotu kūdras nozīmi mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Plašāka informācija par pasākumu: www.latvijasmezadienas.lvm.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI