DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. februārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

RĪGAS MEŽI svētdien uzsāks šī gada Pavasara putnu būrīšu talkas

Publicitātes attēls

SIA “Rīgas meži” vides izglītības programma “EkVidO2” jeb “EKOLOĢIJA. VIDE. GAISS” svētdien, 3.martā, uzsāk šīs sezonas Pavasara putnu būrīšu talku maratonu. Tā laikā notiks gan esošo mājiņu tīrīšana un labošana, gan jaunu putnu būrīšu izgatavošana.

Šogad talkās piedalīsies gan apkaimju iedzīvotāju biedrību pārstāvji, gan bērni ar īpašām vajadzībām un mazie talcinieki no bērnu namiem.  

Pavasara putnu būrīšu pasākumi vienlaikus ir gan izglītojoši, gan praktiski. Talku dalībnieku sagatavotie būrīši mazajiem dobumperētājiem tiks izvietoti dažādās Rīgas un Pierīgas teritorijās, piesaistot putnu daudzveidību.  

Martā un aprīlī dažādās “Rīgas mežu” teritorijās plānotas septiņas Pavasara putnu būrīšu talkas.  

Pirmo talku “Rīgas meži” organizē sadarbībā ar Anniņmuižas apkaimes un radošās iniciatīvas biedrību “Riga Annenhof”, atsaucoties vietējo iedzīvotāju iniciatīvai. 

Par pirmo būrīšu sakopšanas un izgatavošanas talku: 

  • Laiks: svētdien, 2024.gada 3.martā, plkst. 11.00.  
  • Vieta: “Rīgas mežu” apsaimniekotais Anniņmuižas mežs, iepretim Bitera ielai: https://ej.uz/tgvk. 
  • Publicitātes nolūkos pasākuma laikā paredzēts fotografēt un / vai filmēt.

Gan šī, gan pārējo pasākuma laikā “Rīgas meži” vides izglītības programmas “EkVidO2” speciālisti pastāstīs un parādīs, kas jāņem vērā, gan tīrot esošos būrīšus, gan izgatavojot un uzstādot jaunas putnu mājas. Tas nepieciešams, lai putniem jaunajā ligzdošanas sezonā tajās ir atbilstoši apstākļi, lai var ērti iekļūt, droši justies un rūpēties par pēcnācējiem. 

Talkas laikā sanaglotie putnu būrīši vēlāk tiks izvietoti “Rīgas mežu” Rīgas mežniecības apsaimniekotajos mežos Juglā un Babītē.  

Šī gada plānoto talku kalendārs – SIA “Rīgas meži” pārziņā esošajās teritorijās: 

  • svētdien, 3.martā, plkst. 11.00-13.00 – Anniņmuižas mežā, sadarbībā ar Anniņmuižas apkaimes un radošās iniciatīvas biedrību “Riga Annenhof”; 
  • svētdien 10.martā, plkst. 11.00-13.00 – Grīziņkalna parkā, sadarbībā ar Grīziņkalna apkaimes biedrību; 
  • svētdien, 24.martā, plkst. 11.00-13.00 – Pļavnieku mežā, sadarbībā ar Pļavnieku apkaimes biedrību; 
  • ceturtdien, 28.martā, plkst. 10.00-13.00 – vides izglītības centrā “EkVidO2”, sadarbībā ar Ogresgala pamatskolu un ekoskolas Vides pulciņu; 
  • ceturtdien, 4.aprīlī, plkst. 10.00-12.00 – Esplanādē, sadarbībā ar Rīgas 1.pamatskolu – attīstības centru; 
  • piektdien, 5.aprīlī, plkst. 16.00-18.00 – Kronvalda parkā, sadarbībā ar biedrību “Taureņa efekts” – labdarības organizāciju Latvijas bērnunamu atbalstam; 
  • trešdien, 17.aprīlī, plkst. 9.00-11.00 – Šmerļa mežā, sadarbībā ar Rīgas 5.pamatskolu – attīstības centru.

Pavasarī daudzi cilvēki vēlas sev pie mājas vai dārzā izlikt putnu būrīti. Bet bieži vien tiek aizmirsts, ka būrīšiem, tāpat kā ikvienam mājoklim, nepieciešama regulāra kopšana. Netīrītā būrī putni nevar vīt jaunu ligzdu, turklāt tur var savairoties kaitēkļi. Putnu būrīšu tīrīšana nodrošina to ilgtspēju – tīrītas un koptas putnu mājas kalpo vismaz piecus gadus. 

Lai nodrošinātu putniem atbilstošas ligzdošanas vietas un lai novērstu kaitēkļu vairošanos, “Rīgas meži” uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ik gadu tīra un labo esošos būrīšus, kā arī uzstāda jaunus. Ik gadu “Rīgas mežu” apsaimniekotajās teritorijās tiek izvietoti ap 1000 jaunu putnu māju. 

“Rīgas mežu” vides izglītības programma “EkVidO2” aicina iedzīvotājus rūpēties par pašu izliktajiem putnu būrīšiem, regulāri tos tīrīt un salabot! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI