DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM sasauc starpinstitūciju plūdu koordinācijas sanāksmi

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar AS “Latvenergo” š.g. 28. februārī rīkos sanāksmi palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai, pieaicinot iesaistīto institūciju, dienestu un pašvaldību pārstāvjus.

Sanāksmē tiks pārrunāti hidrometeoroloģiskie novērojumi un plūdu prognozes, plūdu riskam pakļauto pašvaldību ziņojumi par faktisko situāciju un turpmāko rīcību, kā arī iesaistīto institūciju gatavība plūdiem. Sanāksmē ir aicināti piedalīties pārstāvji no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts policijas, Valsts vides dienesta, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC), AS “Sadales tīkls”, Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi”, kā arī virkni iesaistīto pašvaldību, kurām ir un saglabājas augsts plūdu risks. 

Saskaņā ar Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldības likumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija koordinē pasākumus, kuri saistīti ar plūdu apdraudējumu valstī, un plūdu gadījumā atbilstoši kompetencei, kura izriet no Valsts civilās aizsardzības plāna, plūdu novēršanas pasākumus veic vairākas saistītas institūcijas - LVĢMC, VUGD, pašvaldības, pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas, Latvenergo, Nacionālie bruņotie spēki, Valsts policija un pašvaldību policijas u.c.

Saskaņā ar LVĢMC informāciju februāra otrās dekādes vidū un martā turpināsies siltuma ienākšana – gan dienās, gan lielākoties arī naktīs būs pozitīva gaisa temperatūra, gaidāmi arī nokrišņi, galvenokārt lietus. Austrumdaļas upju baseinos turpināsies pali - kusīs sniegs, palielināsies upju notece, kā arī paaugstināsies ūdenslīmenis un intensificēsies ledus uzlūšana un iešana. Lielākoties tā būs bez būtiskiem sastrēgumiem, tomēr atsevišķos posmos zem ledus joprojām saglabājies biezs vižņu slānis vai ledus un vižņu sablīvējumi, kas var radīt ledus un vižņu masu apstāšanos un strauju ūdenslīmeņa paaugstināšanos augšpus tiem. Pavasara perioda maksimālie caurplūdumi gaidāmi tuvu ilggadēji vidējām vērtībām vai mazāki par tām. Palu periodā applūdīs palienes un zemākās vietas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI