DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Vēstnieku sanāksmē Rīgā Krišjānis Kariņš uzsver Latvijas ārlietu dienesta galveno uzdevumu: nosargāt valsts neatkarību un tās drošību

FOTO: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

2024. gada 23. janvārī ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš atklāja ikgadējo Latvijas diplomātisko misiju vadītāju sanāksmi. Uzrunājot vēstniekus, ārlietu ministrs akcentēja svarīgākos Latvijas ārlietu dienesta uzdevumus, kuriem jāpievērš īpaša uzmanība un jāvelta mērķtiecīgs pārstāvniecību darbs to īstenošanā: transatlantisko attiecību stiprināšana, sadarbība drošības politikas jomā ar līdzīgi domājošām valstīm, Eiropas Savienības jautājumi un ārējās ekonomiskās sadarbības veicināšana, reģionālās sadarbības sekmēšana un koordinētas rīcības īstenošanā starptautiski svarīgos jautājumos, tostarp Baltijas valstu un Ziemeļvalstu formātā.

“Ārpolitikas galvenais uzdevums ir nosargāt mūsu valsts neatkarību un brīvību. Pēdējo gadu laikā ārpolitiskie uzdevumi ir kļuvuši izaicinošāki, jo pasaulē drošības situācija ir kļuvusi sarežģītāka. Tas, ko mēs šādos apstākļos darām un plānojam darīt – pirmkārt, stiprinām savu drošību, otrkārt, veidojam ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienību un NATO un, treškārt, ko plānojam šogad darīt daudz intensīvāk: veidot un stiprināt attiecības ar līdzīgi domājošām valstīm visā pasaulē. Draugu nekad nav par daudz un Latvijai jāpalīdz skaidrot Krievijas kara pret Ukrainu patiesie iemesli, proti, to, ka Krieviju vada imperiālisma un koloniālisma ambīcijas. Paldies mūsu diplomātiem par nesavtīgo darbu Latvijas labā – esmu pārliecināts, ka kopīgiem spēkiem godam izpildīsim mums uzticēto uzdevumu, stāvot Latvijas neatkarības un brīvības sardzē,” pauda Krišjānis Kariņš.

Ārlietu ministrs arī pievērsās diplomātiskā dienesta attīstības jautājumiem, pārstāvniecību darba dinamikai un citiem ārlietu dienestam ikdienā svarīgiem jautājumiem. Vēstnieki aicināti turpināt aktīvi strādāt valsts ārējās tirdzniecības politikas un ekonomisko sakaru veicināšanā, investīciju piesaistes, kas jau tagad ir kļuvusi par būtisku pārstāvniecību darba sastāvdaļu. Ministrs ar vēstniekiem pārrunāja arī citus starptautiskās politikas jautājumus, tostarp Eiropas Savienības un NATO paplašināšanos, Latvijas pārstāvību starptautiskos forumos, situāciju Tuvajos Austrumos un tā ietekmi uz pasaules ekonomiku, kā arī sankciju politiku pret Krieviju.

Sanāksmes atklāšanā vēstniekus uzrunāja arī Ministru prezidente Evika Siliņa.  

Latvijas diplomātisko misiju ārvalstīs vadītāju sanāksme šogad Rīgā notiek no 22. līdz 26. janvārim. Līdztekus tikšanām ar valsts augstākajām amatpersonām, Saeimas pārstāvjiem, nozaru ministriem un ekspertiem, sanāksmes pirmajā dienā 22. janvārī vēstniekiem bija iespēja iepazīt divu veiksmīgu Latvijas eksportējošu uzņēmumu darbību, kas specializējušies robotizētu vēja turbīnu apkopes tehnikas un betona tehnoloģiju izstrādes jomā.   

Sanāksmē piedalās 45 Latvijas diplomātisko misiju ārvalstīs vadītāji un Rīgā rezidējošie Latvijas vēstnieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI