DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

NVO ziņas Zemgalē

  • Bauskas novada nevalstisko organizāciju un iedzīvotāju iniciatīvu forums "Vairāk jaudas" 27. janvārī

Kopā pulcēsim gan reģistrēto biedrību un nodibinājumu, gan neformālo iedzīvotāju grupu pārstāvjus, kā arī tos interesentus, kuri vēlas aktīvāk iesaistīties vietējās kopienas sabiedriskajā dzīvē. Klausīsimies iedvesmas stāstus, informēsim par Bauskas novada pašvaldības atbalstu un NVO iespējām 2024. gadā. Atskatīsimies uz 2023. gadā realizētajām iniciatīvām un godināsim veiksmīgāko projektu īstenotājus.

Programma un pieteikšanās šeit: https://www.bauskasnovads.lv/lv/notikums/bauskas-novada-nevalstisko-organizaciju-un-iedzivotaju-iniciativu-forums-vairak-jaudas?date=0

  • Zemgales vēsturisko zemju kultūras programmas atskaites pasākums 31.janvārī Zemgales plānošanas reģiona telpās Jelgavā

Pasākuma mērķis - dalīties ar Zemgales vēsturisko zemju kultūras programmas rezultātiem un veicināt mazākumtautību NVO iesaisti kultūras programmas īstenošanā. Pasākums notiks Zemgales plānošanas reģiona telpās 31.janvārī no plkst. 15:00. Lūdzam skatīt pielikumā pasākuma programmu.

Pieteikšanās forma https://forms.gle/QEgxtCM66H2xPKsy6

  • Atzīmē datumu – Aizkraukles NVO Forums plānots 27.februārī

Pasākums plānots par godu vispasaules NVO dienai. Informācija sekos.

  • Visas Zemgales mazākumtautību / nacionālo kultūru biedrības vienā katalogā

Pagājušajā gadā ar Kultūras ministrijas un MARIO programmas atbalstu tika izveidots Zemgales un Sēlijas mazākumtautību katalogs (gan elektroniskā versijā, gan arī drukātā versijā). Katalogu elektroniskā versijā var skatīt šeit https://ej.uz/MT_Katalogs

Drukātā formātā lūgums informēt – nosūtīsim pa pastu!

  • Demokrātijas akadēmija - unikāla licencēta programma ar mērķi stiprināt Latvijas sabiedrības pilsonisko kompetenci

Demokrātijas akadēmija šobrīd īsteno mācības e-kursa formā. E-kursu veido  36h mācību programma, lai ikvienam būtu iespēja sev ērtā laikā un vietā izzināt demokrātiju, demokrātijas mehānismus valstī un pašvaldībā, pilsoniskās līdzdalības formas, stiprināt pilsonisko kompetenci, apzināt demokrātijas sniegtās iespējas un riskus. Pēc četru moduļu apguves un testu nokārtošanas, tiek izsniegts Apliecinājumu par programmas apguvi. Par aktualitātēm aicinām apmeklēt https://demokratijasakademija.lv/

Lai uzsāktu darbu ar e-kursu, lūdzam reģistrēties šeit https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScD_v8qc4dzmZEXrzW8S2LVYbKKruv7HMrU0gd4fGGSCcz5Vg/viewform

Paralēli tiešsaistes mācībām Zemgalē turpinām NVO tīklošanās pasākumus. Tuvākajā laikā rīkosim pasākumus Jēkabpilī, Jelgavā un Dobelē.

  • Noslēgusies ikgadējā mazākumtautību NVO atbalsta programma 2024

Decembra sākumā aicinājām Zemgales un Sēlijas mazākumtautību NVO iesniegt projektus materiāltehniskā atbalsta saņemšanai un pasākumiem. Šobrīd esam atbalstījuši ap 10 iesniegtos projektus un to īstenošana tiek uzsākta janvāra beigās / februārī. Papildus informēju par iespēju iesniegt idejas sabiedrības saliedēšanas veicināšanai. Ja plānotais pasākums ir efektīvs, sadarbības ietvaros varam īstenot dažādus pasākumus, kas veicina saliedētas sabiedrības veidošanu.

Vairāk par programmu https://zemgalei.lv/lv/zinas/mazakumtautibu-nvo-atbalsta-programma-2024/. Pēdējais konkurss 3 gadu līgumā plānots šī gada otrā pusē, kad būs pieejami vairāk kā 10 000 EUR sabiedrības saliedēšanas pasākumiem.

Aktivitāte tiek organizēta ciešā sadarbībā ar Kultūras ministriju līguma "Par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu pilsoniskās sabiedrības un starpkultūru sadarbības attīstības un mazākumtautību nevalstisko organizāciju līdzdalības veicināšanas jomā Zemgales reģionā", 2023. - 2024.gada ietvaros.

  • Projekts jaunatnes darbā iesaistītajiem “Kritiskais līdzsvars”

Šodien viltus ziņu sižeti izplatās tālāk, ātrāk, dziļāk un plašāk nekā patiesi ziņu sižeti. Ņemot to vērā, "Kritiskā līdzsvara" (no angļu val. Critical Balance) projekts tika uzsākts, lai vērstos par nepieciešamību stiprināt un dot iespēju jauniešiem labāk izprast sazvērestības teorijas un dezinformāciju. Projekts un tā resursu krātuve vēl ir izstrādes stadijā, taču ar rezultātiem jau var iepazīties šeit https://criticalbalance.eu/lv

Projekts finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu ERASMUS+ programmas ietvaros

  • Zemgales un Latvijas senioriem tiks rīkoti 25 medijpratības semināri

Esam priecīgi ziņot, ka šis gads mums plānots senioru medijpratības zīmē: 25 mācības visā Latvijā, vismaz 20 dalībnieki katrā, apgūsim pamatus un ielūkosimies  arī nedaudz MI pasaulē un ar to saistītajos riskos. Aicinām atsaukties organizācijas, kurās darbojas seniori un izteikt interesi pie sevis organizēt medijpratības seminārus. Plānotais semināru īstenošanas laiks: 2024.gads sākot no marta līdz oktobrim.

Kultūras ministrija 2023. gada 22. decembrī ir noslēgusi līdzdarbības līgumu ar biedrību “Zemgales NVO Centrs” par valsts pārvaldes uzdevuma – senioru medijpratības veicināšanu – veikšanu, kas paredz organizēt medijpratību veicinošas aktivitātes senioriem, lai mazinātu dezinformācijas radītos riskus un veicinātu kritisku un atbildīgu attieksmi pret publiskajā telpā pieejamo informāciju, tai skaitā:

  • izstrādāt un īstenot aktivitāšu plānu senioru medijpratības prasmju pilnveidošanai;
  • nodrošināt vismaz 20 (divdesmit) klātienes nodarbības senioru medijpratības veicināšanai, aptverot Kurzemes reģionu, Latgales reģionu, Zemgales reģionu, Vidzemes reģionu, Rīgu un Rīgas reģionu;
  • izveidot un izplatīt informatīvu izglītojošu materiālu ar praktiskiem padomiem, lai veicinātu senioru kritisku un atbildīgu attieksmi pret publiskajā telpā pieejamo informāciju.

Pasākumu finansē LR Kultūras ministrija no valsts budžeta līdzekļiem līdzdarbības līguma ietvaros.

  • Ikdienas atbalsts Zemgales NVO Centrā

Ik dienu sniedzam konsultācijas NVO ikdienas darbībā – izmaiņas NVO darbībā, NVO reģistrācija, likvidācija, līdzekļu piesaiste, grāmatvedība, lietvedība. Aicinām pieteikties uz konsultācijām (klātienē vai attālināti).

Konsultāciju un atbalstu NVO finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI