DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Par sasniegtajiem rezultātiem Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošanā Latvijā

Pabeidzot projektu “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā” (ICCCS), IARC un projekta partneri organizē virtuālu pasākumu, lai iepazīstinātu ar sasniegtajiem rezultātiem. Pasākumā piedalīsies eksperti vēža skrīninga, vēža reģistrēšanas jomā, onkologi, politikas veidotāji, pacientus pārstāvošās organizācijas un pētnieki. 

Eksperti iepazīstinās ar ieteikumiem vēža kontroles stiprināšanai – vēža reģistrācijā, vēža skrīningā, visaptveroša vēža aprūpes tīkla izveidē, lai veicinātu izpratni par vēža skrīninga nozīmi. 

"Ieteikumi ir vērtīgs resurss iestādēm un ieinteresētajām personām, kas iesaistītas vēža aprūpē, tāpēc piedāvājam stratēģisku ieskatu, lai veicinātu efektīvāku un koordinētāku pieeju vēža profilaksei un ārstēšanai," stāsta Andrē Karvalju (Andre Carvalho, IARC/WHO). 

Pasākums notiks 2024. gada 10. janvārī Latvijā, plkst. 15:00. 

To straumēs tiešraidē IARC YouTube kanālā: 

https://www.youtube.com/@iarclearning5527/streams 

ICCCS projekts ir unikāla partnerība starp Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorātu IARC un Latvijas Veselības ministriju. Projektu finansē Eiropas Savienība, izmantojot Tehniskā atbalsta instrumentu. Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts šo projektu koordinēja kopš 2022. gada. 

ICCCS ir saskaņots ar Eiropas Vēža uzveikšanas plānu, koncentrējoties uz stratēģisko plānu izstrādi sadarbībā ar nacionālajiem partneriem, lai samazinātu mirstību no vēža. 

Projekta mērķis ir optimizēt esošās skrīninga programmas, attīstīt visaptverošu vēža aprūpes infrastruktūru, stiprināt vēža reģistru, veidojot iedzīvotāju vēža reģistrācijas kapacitāti un sagatavojot efektīvu komunikācijas plānu. 

Eiropas Vēža uzveikšanas plāns: 

Eiropas Vēža uzveikšanas plāna mērķis ir nodrošināt, lai ikvienā Eiropas Savienības dalībvalstī vairāk nekā 90% iedzīvotāju, kuri atbilst krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga kritērijiem, tiktu piedāvāts šis skrīnings. Vēža uzveikšanas plāns paredz arī paplašināt organizētu vēža skrīningu, iekļaujot tajā plaušu, prostatas un – noteiktos apstākļos – kuņģa vēzi. Palielinot skrīningu skaitu, tiks aptverts vairāk mērķgrupu un vairāk vēža gadījumu. Ieguldījumi skrīningā nākotnē būtiski samazinās izdevumus, kas vēlāk rodas, ārstējot saslimšanas vēlīnā stadijā. 

 “Lai gan Latvijā joprojām saskaramies ar būtiskām problēmām vēža reģistrācijā un vēža skrīningā, un lielākā onkoloģijas slimnīca tikko uzsākusi vēža centra akreditācijas procesu, projekts iezīmējis būtiskas izmaiņas vēža aprūpē valstī. Vēža reģistrācijā ieviesti starptautiski pieņemti kritēriji, bet nākotnes stratēģijā iekļauts mērķis virzīties uz Visaptveroša vēža centra akreditāciju. Tā īstenošanas fāze uzsākta šī projekta darbības laikā. Sagaidām, ka projekta rezultāti palīdzēs izglābt daudzas dzīvības turpmākajos gados,” uzsver LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors un ICCCS projekta vadītājs Latvijā Mārcis Leja. 

Projekta norisi atbalsta ģenerāldirektorāts (DG REFORM). 

Lietotie saīsinājumi: 

  • IARC/WHO – International Agency for Research on Cancer of the World Health Organisation (Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūra). 
  • ICCCS – Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia (Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā). 
  • DG REFORM – The Directorate for Structural Reform Support (Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorāts). 

Projekta norisi atbalsta Eiropas Savienības Tehniskā atbalsta instruments (TAI) un tas ir veikts sadarbībā ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorātu (DG REFORM).  

Finansē Eiropas Savienība. Šeit paustie uzskati un viedoklis atspoguļo tikai autora(u) skatījumu un neizsaka Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas nostāju. Nedz Eiropas Savienība, nedz finansējumu piešķirošā iestāde par tiem nav atbildīgi. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI