DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Meža fakultātes studenti iepazīst kokvedēja vadītāju darba ikdienu

FOTO: Publicitātes foto

Lai iepazīstinātu Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Meža fakultātes studentus ar transportēšanas darba uzdevumu izpildi un parādītu to praktisko izpildi dabā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieki no KPRP Piegādes procesa aicināja Mežinženieru 4.kursa studentus doties mežā.

“Studentus aizvedām uz Vidusdaugavas reģiona Daudzeses pagasta krautuvi, kur vienkopus bija plašs koksnes produktu klāsts. Tas ļāva studentiem, pirmkārt, novērtēt pieejamību kokmateriāliem no transportēšanai izmantojamo ceļu viedokļa, otrkārt, parādīt savas zināšanas attiecībā uz sortimentu dažādību un apjoma noteikšanu,” skaidro “LVM Mežsaimniecība” piegāžu vadītāja Signija Cera.

Lai studentiem būtu iespēja iepazīties ar kokmateriālu pārvadājumu pakalpojumos izmantoto tehniku, Vidusdaugavas reģiona Daudzeses pagasta krautuvē tos sagaidīja divi kokvedēji. LVM pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju SIA “Panātre” un SIA “Egles dēls” kokvedēju vadītāji pastāstīja par darba specifiku un katra kokvedēja papildus aprīkojumu - pagarinātas sniedzamības manipulatoru, riepu spiediena kontroles sistēmu, asu svaru indikatoriem, papildus skaidrojot un parādot, kā tas palīdz ikdienas darbā.

Tāpat arī tika demonstrēta praktiskā transportēšanas darba uzdevumu izpilde – kur un kā kokvedēja vadītājs saņem uzdevumu, kā noformē kravas pavaddokumentus, kā saņem un izmanto maršrutu nokļūšanai uz krautuvi un piegādes vietu, kā identificē uzkraujamos kokmateriālus krautuvē, kādu informāciju pēc kravas uzkraušanas kokvedēja vadītājs tiešsaistē nodod LVM.

Pēc praktiskās daļas mežā, iepazīstot kokvedēja vadītāja darba ikdienu, studenti devās uz Jēkabpils novada Salas pagasta Gravāniem, viesojoties LVM pakalpojumu sniedzēja SIA “Egles dēls” remontdarbnīcu telpas. Uzņēmums nodrošina kokmateriālu pārvadājumu un mežistrādes pakalpojumus, tāpēc varēja sniegt pilnvērtīgu ieskatu par darbu mežsaimniecības nozarē.

picture33 copy

SIA “Egles dēls” vadītājs Mairis Miežāns stāstīja par savu karjeru meža nozarē – sākot no kokmateriālu treilēšanas kā traktora vadītājam, līdz stabila mežsaimniecības pakalpojuma sniedzēja uzņēmuma īpašniekam, kura tehnikas parkā ir septiņi mūsdienīgi kravas kokvedēji, trīs harvesteri un trīs forvarderi. Kā vienu no galvenajiem uzdevumiem eksperts minēja labas komandas veidošanu, kur arvien lielāka nozīme ir darbinieku labbūtības nodrošināšanai. “Lai piesaistītu kvalificētus speciālistus un tos noturētu uzņēmumā, būtiska ir ne tikai fiziskā darba vide, tai skaitā, jauna tehnika un tās aprīkojums, bet arī emocionālā vide. Mūsidenās darbiniekiem ir svarīgas savstarpējās attiecības ar tuvākajiem kolēģiem, kā arī vadītāja atbalsts,” norāda SIA “Egles dēls” vadītājs M. Miežāns.

picture44

Lai topošajiem meža nozares darbiniekiem sniegtu plašāku ieskatu par mežsaimniecības jautājumiem, LVM eksperti regulāri vada lekcijas Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža fakultātes studentiem un organizē interesentiem mācību izbraukuma seminārus mežā, lai  sniegtu priekšstatu par nākotnes profesiju un atbildētu uz aktuālajiem studentu jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI