DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība
1
1

Latvijā augstākais rādītājs ES gadījumiem, kad sievietes tīši noslepkavojis partneris vai radinieks

Latvija ir viena no Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurā vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē ir īpaši izplatīta. Labklājības ministrijas dati liecina, ka  Latvijā 2021. gadā trīs sievietes ir nogalinājis viņu intīmais partneris, bet 16 sievietes ir nogalinājis ģimenes loceklis. Šis ir joprojām augstākais rādītājs Eiropas Savienībā.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2021. gadā veiktā apsekojama par vardarbības izplatību Latvijā dati, katra ceturtā jeb 25,1 % sieviešu vecumā no 18 līdz 74 gadiem norādīja uz seksuālas vai fiziskas vardarbības pieredzi pieaugušā vecumā. Savukārt 16 % sieviešu pieredzējušas fizisku vardarbību, bet 9,0 % – seksuālu vardarbību no kādas personas.

Par vardarbības izplatību Latvijā liecina arī Valsts policijas dati, jo pēdējos gados pieaudzis tiesas lēmumu skaits par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kas norāda uz to, ka cietušās personas vairāk izmanto tiesisko aizsardzību, vēršoties pēc aizsardzības tiesā. Kā liecina statistika, 2021. gada saņemti 977 tiesas lēmumi par pagaida aizsardzību pret vardarbību, savukārt, 2022. gadā tie ir bijuši 1124 lēmumi.

“Vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē joprojām ir sarežģīta un bieži noklusēta problēma Latvijas iedzīvotāju vidū. Sievietēm nereti ir bail ziņot par vardarbību vai meklēt palīdzību, jo viņas cenšas izvairīties no atkārtotas vardarbības, ekonomiskās atkarības no vardarbīgās personas, sociālā spiediena vai kultūrā pieņemtajām normām. Neziņošana par vardarbību vai tās slēpšana padara sabiedrībā novēroto problēmu vēl grūtāk risināmu,” uzskata Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite.

Arī 2018. gadā veiktajā SKDS aptaujā par sabiedrības izpratni un informētību par vardarbību pret sievietēm tika secināts, ka 25% cilvēku uzskata, ka vardarbība pret sievietēm ir pieļaujama. Pēdējo divu gadu laikā visbiežāk jeb 97% gadījumu vardarbību veic vīrieši, tā liecina Valsts un pašvaldības policijas administratīvie dati.

Labklājības ministrija, ņemot vērā datus par vardarbības izplatību Latvijā un sabiedrības iecietību pret vardarbību ģimenē, sociālā kampaņā “Vardarbībai patīk klusums. Neklusē!” informē sabiedrību par to, kā atpazīt vardarbību pret sievieti un vardarbību ģimenē, vienlaikus aicinot līdzcilvēkus runāt un rīkoties, ja pamanīta vardarbība pret sievieti vai vardarbība ģimenē.

Plašāka informācija par kampaņu pieejama LM tīmekļvietnē https://www.lm.gov.lv/lv/vardarbibai-patik-klusums-nekluse.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI