DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ar ES fondu atbalstu turpinās attīstīt Latvijas pētniecības starptautisko sadarbību un globālo konkurenci

Latvijas pētniecības starptautiskās sadarbības attīstībai, ciešākai integrācijai starptautiska mēroga pētniecības konsorcijos un  globālās konkurētspējas stiprināšanai,   arī turpmākajos gados ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu 14,4 miljonu eiro apmērā turpinās Latvijas zinātnes politikas ieviešanu, vadības un kapacitātes stiprināšanu. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie noteikumi, kurus šodien, 28.novembrī apstiprināja valdības sēdē.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi ar ES fondu atbalstu turpinās stiprināt sadarbību ne tikai starptautiskā līmenī, bet arī nacionālā līmenī pētniecības, attīstības un inovāciju jomā, veidojot vienotu izpratni par Latvijas zinātnes politikas stratēģisko plānošanu, koordinētu ieviešanu un efektīvu pārvaldību, tostarp sekmējot stratēģisko komunikāciju ar zinātniskajām institūcijām, augstskolām, komersantiem un citām ieinteresētajām pusēm un plašāku sabiedrību.

Līdz šim atbalsts Latvijas pētniecības starptautiskajai sadarbībai un konkurētspējas stiprināšanai ir veicinājis Latvijas zinātnes un pārvaldības institūciju sadarbību un integrāciju ES un pasaules pētniecības telpā, kā arī uzlabojusies Latvijas pārstāvēto institūciju dalība programmā “Apvārsnis 2020” un Eiropas sadarbības programmās zinātnes un tehniskās pētniecības jomās. To apliecina arī Latvijas pētniecības sasniegumi programmā “Apvārsnis 2020” ar  atbalstīto projektu skaita palielināšanos par 196 projektiem jeb  82 % un piesaistītā Eiropas Komisijas finansējuma pieaugumu par 68 miljoniem eiro jeb gandrīz 140 %.

Palielinājusies arī uzņēmumu aktivitāte un sekmība programmā “Apvārsnis 2020”, piesaistot ievērojamu finansējuma apjomu. Līderis ir SIA “Tilde” ar 3,18 miljonu eiro, piedaloties 15 “Apvārsnis 2020” projektos.

Jaunā ES fondu atbalsta programma un ieguldījumi pētniecības attīstībā paredz, ka Latvijas zinātnē iesaistītās institūcijas spēs palielināt piesaistītā finansējumu līdz 1,5% no iekšzemes kopprodukta. Tāpat turpinās Latvijas zinātnes tēla prestiža stiprināšanu un komunikācijas aktivitātes, kas ir nozīmīgas ne tikai nacionālā mērogā, bet arī starptautiski, lai Latvija arvien sekmīgāk iekļautos globālajā pētniecības telpā un stiprinot konkurētspēju. Ar atbalstu būs iespēja turpināt jaunu stratēģiski svarīgu kontaktu veidošana Latvijas zinātnes attīstībai, piedaloties Eiropas Pētniecības telpas aktivitātēs, programmā “Apvārsnis Eiropa”, dalībai “Lielie dati no kosmosa 2025” (“Big data from Space 2025”) starptautiskajos pasākumos, kā arī organizējot Pasaules Latviešu zinātnieku kongresu 2028.gadā. Atbalsta programma sekmēs arī Latvijas pētniecības izcilības attīstību ilgtermiņā RIS3 jomu padziļinātai analīzei, vienotas starptautiskās zinātniskās ekspertīzes nodrošināšanai, kā arī Eiropas Pētniecības telpas monitoringa ziņojuma sagatavošanai, tajā skaitā veicot Latvijas zinātnisko institūciju aptauju.

ES fondu programmu IZM sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi īstenos līdz 2029. gada 30. novembrim.

Ministru kabineta noteikumi “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027.gadam 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana  kopējā P&A sistēmā” 1.1.1.1. pasākuma “Zinātnes politikas ieviešana, vadība un kapacitātes stiprināšana” īstenošanas noteikumi” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI