DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Dailes teātra ēku ieguldīs teātra kā valsts kapitālsabiedrības pamatkapitālā

Valdība 28. novembra sēdē atbalstīja Dailes teātra ēkas nodošanu no Finanšu ministrijas Kultūras ministrijas (KM) valdījumā. Šāds lēmums nodrošinās iespēju teātra pamatkapitālā ieguldīt valstij piederošo Dailes teātra ēku (Brīvības ielā 75, Rīgā) un tās teritoriju, lai uzlabotu teātra ilgtspēju un teātra ēkas funkcionālu attīstību atbilstoši mūsdienu standartiem un tehniskajām iespējām, kā arī, lai teātris spētu veikt pārdomātākus ieguldījumus attīstībā un konkurētspējas paaugstināšanā, un piesaistīt investīcijas.

Dailes teātra turpmākai attīstībai nepieciešama Mazās zāles pārbūve. Teātrim kā valsts kapitālsabiedrībai, pašam uzņemoties savas ēkas pārbūves īstenošanu, tiks nodrošināts teātra vajadzībām un iecerei atbilstošākais rezultāts. Valsts kapitālsabiedrībai būs iespēja gan precīzāk definēt darbu apjomu un specifikācijas, gan uzraudzīt būvdarbu izpildes atbilstību pašu attīstības iecerēm. Turklāt visas administratīvās procedūras norisināsies ātrāk un efektīvāk, nenoslogojot Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) administratīvos resursus. Dailes teātrim ir plašākas iespējas piesaistīt finansējumu ēkas attīstībai arī no sponsoriem vai atbalstītājiem.

Šobrīd Dailes teātris kā valsts kapitālsabiedrība pilnībā apsaimnieko ēku Brīvības ielā 75 un veic nepieciešamos remontdarbus par saviem līdzekļiem. Tās personālsastāvā ir saimnieciskā sektora darbinieki, kuri pilnībā, bez jebkādas VNĪ iesaistes, patstāvīgi veic visas ēkas apsaimniekošanas darbības. Katru gadu teātra budžetā tiek plānoti līdzekļi gan amortizācijai, gan ēkas pašreizējiem remontiem, līdz ar ko ēkas pārņemšana kapitālsabiedrības īpašumā neatstās negatīvu ietekmi uz tās naudas plūsmu.

Kā KM informējusi teātra vadība Dailes teātra Mazās zāles pārbūve, kas būs iespējama, ja kapitālsabiedrība pārņems īpašumā nekustamo īpašumu, papildinās kapitālsabiedrības budžetu. Kapitālsabiedrības vadība aplēsusi, ka ar tādiem pašiem mazās formas izrāžu veidošanas un izrādīšanas izdevumiem, kādi tie ir jau šobrīd, teātris varēs ģenerēt divas reizes vairāk biļešu ieņēmumu Mazajā zālē. Plānots, ka vietu skaits teātra Mazajā zālē pēc pārbūves palielināsies vairāk nekā divas reizes. Atbilstoši Dailes teātra izstrādātajam biznesa plānam, arī tādā gadījumā, ja kapitālsabiedrība aizņemsies visu pārbūvei nepieciešamo naudu Valsts kasē, kapitālsabiedrība būtu spējīga kredītu dzēst 30 gadu laikā.

Valsts īpašumā Brīvības ielā 75, Rīgā ietilpst zeme 1,4635 hektāru platībā, teātra ēka 17 856,80 m2 platībā, inženierbūve – asfaltēts laukums 1 146,9 m2 platībā un inženierbūve – laukums ar cieto segumu 5357,4 m2 platībā. Angāru - noliktavu, kurā tiek uzglabātas teātra dekorācijas un kas ir būvēts pagājušā gadsimta 90-to gadu sākumā, nav paredzēts ieguldīt Dailes teātra pamatkapitālā, jo tas ir sliktā tehniskā stāvoklī un to plānots nojaukt.

Dailes teātra ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis; tā atrodas valsts nozīmes arhitektūras (pilsētbūvniecības) pieminekļa “Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs,” kā arī UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta “Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā.

Tāpat valdība lēma, ka KM līdz 2024. gada 1. septembrim jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par rīcības plānu attiecībā uz pārējo valsts teātru ēku, kas atrodas valsts īpašumā, ieguldīšanu attiecīgā valsts teātra pamatkapitālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI