DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

A. Pelšs pauž Latvijas atbalstu Baltkrievijas opozīcijai cīņā par brīvu un demokrātisku Baltkrieviju

FOTO: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

2023. gada 27. novembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs tikās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi un Apvienotā pārejas kabineta vadītāju Svjatlanu Cihanousku. Tikšanās laikā tika pārrunāta aktuālā situācija Baltkrievijā, īpaši režīma represijas pret pilsoniskās sabiedrības aktīvistiem un demokrātisko opozīciju.

A. Pelšs pauda solidaritāti baltkrievu politieslodzītajiem un uzsvēra nemainīgu Latvijas atbalstu Baltkrievijas opozīcijas centieniem par brīvu un demokrātisku Baltkrieviju, nosodot A. Lukašenko režīma pieaugošās represijas pret pilsonisko sabiedrību. 27. novembrī – dienā, kad tiek atzīmēta Starptautiskā solidaritātes diena ar politieslodzītajiem Baltkrievijā, – cietumos šajā valstī joprojām atrodas 1500 politieslodzīto.

S. Cihanouska aicināja Eiropas Savienības valstis rast risinājumus ceļošanas un citu juridisko dokumentu pagarināšanai un izsniegšanai baltkrieviem. Situācija trimdā dzīvojošajiem ir sarežģījušies, ņemot vērā A. Lukašenko lēmumu apturēt Baltkrievijas pilsoņu ceļošanas dokumentu atjaunošanu un dokumentu legalizāciju Baltkrievijas vēstniecības un konsulātos.

Tikšanas laikā sarunas partneri pārrunāja tiesiskos mehānismus Baltkrievijas režīma saukšanai pie starptautiskās atbildības par  pastrādātajiem noziegumiem: represijām, hibrīduzbrukumiem Eiropas Savienības valstu robežām, kā arī līdzdalību Ukrainas bērnu deportācijās no Krievijas okupētajiem Ukrainas reģioniem uz Krieviju un Baltkrieviju. S. Cihanouska informēja par priekšlikumiem sankciju mehānisma stiprināšanai, aicinot Eiropas Savienību turpināt uzturēt spiedienu uz Lukašenko režīmu.

Darba vizītes laikā Latvijā 27. un 28. novembrī S. Cihanouskai plānotas tikšanas ar Latvijas augstākajām amatpersonām – Valsts prezidentu E. Rinkēviču, Saeimas priekšsēdētāju D. Mieriņu un Ministru prezidenti E. Siliņu, kā arī Rīgas Domes priekšsēdētāju V. Ķirsi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI