DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

PSA analīzes ļauj priekšdziedzera vēzi diagnosticēt un ārstēt savlaicīgi

Austrumu slimnīcas vadošo urologu pacientu plūsmas tendences novērojumu rāda, ka nākotnē priekšdziedzera jeb t.s. prostatas vēzis vīriešiem tiks atklāts arvien biežāk, un virsuzdevums būtu to diagnosticēt iespējami ātrāk, jo sūdzības parasti parādās tikai velīnās vēža stadijās. Tādēļ pareizais risinājums, sansiedzot 45 gadu vecumu, ir veikt regulāras veselības pārbaudes un ik gadu nodot PSA (priekšdziedzera jeb prostatas specifiskais antigēnsanalīzes. Šīs izmeklējums tiek veikts, ņemot asins analīzes no vēnas.

Reizi divos gados, veicot PSA analīzes, var identificēt vēzi agrīnā un izārstējāmā stadijā.

PSA analīzes var veikt bez maksas:

  • ar ģimenes ārsta nosūtījumu 50–75 gadu vecumā un
  • 45–50 gadu vecumā, ja priekšdziedzera vēzis ir bijis konstatēts asinsradiniekiem.

Savukārt jaunākiem cilvēkiem – savam sirdsmieram – Austrumu slimnīcas laboratorijā bez ģimenes ārsta nosūtījuma PSA analīze izmaksās 6,18 eiro: https://aslimnica.lv/maksas-pakalpojumu-cenradis-2/laboratorijas-pakalpojumu-maksas-cenradis/

Arī tad, ja vēzis tiks diagnosticēts, 30% gadījumu priekšdziedzera vēzi tikai novēro, jo tas ir lēni augošs. Savukārt, ja būs nepieciešama tūlītēja ārstēšana, Austrumu slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikā to ārstēs multidisciplinārā komandā, iespējams, mazinvazīvi jeb izmantojot saudzējošas operāciju metodes, lai saglabātu vīrieša dzīves kvalitāti.

Ik gadu Latvijā un visā pasaulē novembris tiek atzīmēts kā vīriešu veselības jeb Ūsu mēnesis. Lai veicinātu izpratni par profilaktiskajiem pasākumiem un aktualizētu vīriešu veselības jautājumus, veicinot vīriešu izpratni par nepieciešamību veikt regulāras veselības pārbaudes, 2023. gada 17. novembrī plkst. 9.30 Austrumu slimnīcas stacionārā “Gaiļezers” pulcēsies valsts pārvaldes, veselības un kultūras nozares pārstāvji, lai nodotu PSA asins analīzes un parādītu, ka šis profilaktiskais izmeklējums ir ātrs un vienkāršs.

Pasākumā piedalīsies:

  • Hosams Abu Meri, Latvijas Republikas veselības ministrs;
  • Uldis Dumpis, Nacionālā teātra aktieris;
  • Jānis Citskovskis, Valsts kancelejas direktors;
  • Normunds Staņēvičs, Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs;
  • Profesors Vilnis Lietuvietis, Austrumu slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadītājs.

2023.gada 21. un 22.novembrī Austrumu slimnīcā  notiks vadošo Latvijas urologu  tikšanās, pieredzes un zināšanu apmaiņa, lai veicinātu izpratni par vīriešu veselības jautājumiem, mudinātu sekot savai veselībai, kā arī spriestu par uroloģiskās palīdzības kvalitātes turpmāku pilnveidošanu, sniedzot pacientiem tādas pašas ārstēšanas iespējas kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Papildu informācija: https://aslimnica.lv/jaunumi/zinas/psa-analizes-lauj-prieksdziedzera-vezi-diagnosticet-un-arstet-savlaicigi/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI