DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Zāļu valsts aģentūra saņem augstu starptautisku novērtējumu

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) 2023. gada laikā tika vērtēta Eiropas zāļu aģentūru salīdzinošās novērtēšanas programmas Benchmarking of European Medicines Agencies (BEMA) piektajā ciklā (BEMA V) un saņēma augstu novērtējumu, apliecinot, ka Latvijas ZVA strādā atbilstoši augstākajiem kvalitātes standartiem, kas tiek attiecināti uz visām Eiropas zāļu aģentūrām.

Salīdzinošās vērtēšanas mērķis ir veidot farmācijas regulēšanas sistēmu Eiropā visaugstākajā līmenī un balstoties uz zāļu aģentūru sadarbības tīklu, tas nozīmē, ka visām zāļu aģentūrām Eiropā ir jāstrādā pēc labākās prakses standartiem.

BEMA ir balstīta uz citu ES dalībvalstu vērtētāju neatkarīgo novērtējumu, kā arī uz aģentūru pašvērtējumu. Vērtēšana tiek veikta vienu reizi piecos gados visās Eiropas zāļu aģentūrās pēc vienādiem kritērijiem. Tika vērtētas tādas jomas kā ZVA stratēģiskā pārvaldība, zāļu reģistrācija, kvalitātes pārbaudes un drošuma uzraudzība, inspekciju veikšana farmācijas uzņēmumos un citas farmācijas nozares regulējumam būtiskas jomas, ieskaitot sistēmu drošību un procesu pastāvīgu pilnveidi.

Novērtēšanā ZVA saņēma vērtējumu 4,1, kas ir ļoti augsto vērtējumu kategorijā, un tas ir arī labākais no visām iepriekšējām vērtēšanas reizēm.

Indra Dreika, ZVA direktore: “Šis vērtējums ir ļoti augsts apliecinājums ZVA paveiktajam un norāda, ka ZVA strādā atbilstoši visaugstākajām starptautiskajām prasībām. Svarīgi, ka ne tikai iestāde pati, bet arī ārējie vērtētāji pārskatīja mūsu procesus un pierādījumus to pastāvīgai pilnveidei – tas ir tāds kā inventarizācijas process, tikai nevis attiecībā uz kvantitāti, bet kvalitāti – cik labi mēs strādājam un sadarbojamies. Ekspertu komanda arī norādīja uz vairākām labām praksēm un iespējām, kas ļaus mums arī turpmāk nodrošināt attīstību.”

Ziņojumi no visām izvērtētajām ES zāļu aģentūrām tiek ievadīti datubāzē, kas ir nozīmīgs resurss paraugpraksei visā Eiropas zāļu aģentūru tīklā. Kad noslēgsies BEMA V cikls (t.i., 2025. gada 1.ceturksnī), visām aģentūrām būs iespēja iepazīties ar vidējo ES zāļu aģentūru vērtējumu. BEMA vērtēšanas dati tiek izmantoti arī Pasaules Veselības organizācijas darbā, vērtējot sistēmu noturību un kvalitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI