DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents atklāj Latvijas kampaņu dalībai ANO Drošības padomē

FOTO: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja

9. novembrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darba vizītes Ņujorkā, ASV, laikā atklāja Latvijas kampaņu kandidatūrai uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes nepastāvīgo vietu 2026.–2027. gadā. Kampaņas atklāšanas pasākumu apmeklēja ANO dalībvalstu pārstāvji no Austrālijas un Okeānijas, Āfrikas, Āzijas, Dienvidamerikas, Eiropas un Ziemeļamerikas valstīm.

Uzrunājot ANO dalībvalstu pārstāvjus, Valsts prezidents atzīmēja Latvijas atbalstu starptautiskās sistēmas stiprināšanai, uzsverot sadarbības nozīmi. “Latvija spēj sniegt savu unikālo ieguldījumu, lai stiprinātu daudzpusējo starptautisko sistēmu. Ir svarīgi izaicinājumus risināt kopā – kopā ar jums, ar jūsu valstīm, reģionālajām organizācijām, pilsonisko sabiedrību un jauniešiem. Tieši tādēļ Latvijas starptautiskās kampaņas sauklis ir “Together for peace and resilience” jeb “Kopā par mieru un noturību”,” norādīja E. Rinkēvičs.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijas kandidatūras pieteikums ir apliecinājums valsts gatavībai uzņemties papildu atbildību un sniegt ieguldījumu globālās drošības stiprināšanā. “Latvija pievienojās ANO 1991. gadā tūlīt pēc neatkarības atgūšanas. Dalība ANO atjaunoja Latvijas vietu starptautiskajā sabiedrībā, tā veicināja padomju karaspēka izvešanu un nostiprināja Latvijas valstiskumu. Tagad ir mūsu kārta un pienākums aizsargāt ANO Statūtus, apliecināt solidaritāti un sniegt ieguldījumu globālās drošības apdraudējumu novēršanā,” norādīja E. Rinkēvičs.

Valsts prezidents kā svarīgāko uzdevumu atzīmēja ANO Statūtu, tiesiskuma, miera, kā arī ANO dalībvalstu suverenitātes un teritoriālās integritātes aizsargāšanu. “Krievijas agresija pret Ukrainu aizvien rada izaicinājumus pasaulei un noteikumos balstītajai starptautiskajai kārtībai. Latvija atbalsta Ukrainas miera iniciatīvu un aicina valstis un organizācijas tai pievienoties, lai virzītos uz taisnīgu un ilgstošu mieru. Tāpat izaicinājums ir dramatiskā vardarbības eskalācija Tuvajos Austrumos. Latvija stingri nosoda “Hamās” brutālos uzbrukumus Izraēlai. Ir jānovērš turpmāki terorisma draudi. Vienlaikus jāmazina apdraudējums palestīniešu civiliedzīvotājiem un jānodrošina starptautisko tiesību, tostarp starptautisko humāno tiesību, ievērošana,” pauda E. Rinkēvičs.

Valsts prezidents savā uzrunā norādīja, ka Latvija ir noteikusi trīs prioritārās jomas, kam pievērsīsies ievēlēšanas gadījumā ANO Drošības padomē, – tiesiskums, sieviešu tiesības un starptautiskā drošība, kas ietver arī ilgtspējību un attīstību.

Darba vizītes laikā Valsts prezidents arī tikās ar ANO ģenerālsekretāra vietnieci cilvēktiesību jautājumos Ilzi Brands-Kehri, kā arī sniedza vairākas intervijas starptautiskajiem medijiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI