DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas priekšsēdētāja parlamentā uzņem Moldovas un Uzbekistānas vēstniekus

FOTO: Reinis Inkēns, Saeima

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 31.oktobrī, tikās ar Moldovas un Uzbekistānas vēstniekiem un pārrunāja parlamentārās sadarbības stiprināšanas iespējas.

Sarunā ar Moldovas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Andrianu Rošu (Andrian Roşa) Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Moldova var rēķināties ar Latvijas atbalstu ceļā uz dalību Eiropas Savienībā: “Reformas nav vieglas, un ir nepieciešama liela politiskā griba. Pats svarīgākais – nebaidīties no grūtiem lēmumiem. Mēs paši Latvijā tam esam gājuši cauri, un esam gatavi dalīties savā pieredzē.”

Vēstnieks akcentēja Moldovas līdz šim paveikto, kā arī iezīmēja turpmākos soļus rekomendāciju izpildē, lai valsts varētu uzsākt sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā. Vēstnieks pateicās Latvijai par atbalstu, tostarp arī enerģētiskās drošības un noturības stiprināšanai. Krievijas agresijas karš Ukrainā radījis izaicinājumus arī Moldovas enerģētikas nozarei.

Puses bija vienotas atbalstā Ukrainai, tostarp no kara bēgošajiem civiliedzīvotājiem, no kuriem daudzi ir raduši patvērumu gan Latvijā, gan Moldovā. Tāpat pārrunāta cīņa pret Krievijas propagandu un radīto hibrīdapdraudējumu.

Saeimas priekšsēdētāja atbalstu Ukrainai izcēla arī tiekoties ar Uzbekistānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kadambaju Sultanovu (Kadambay Sultanov). D.Mieriņa akcentēja jautājumu par Krievijai piemērotajām sankcijām, uzsverot to, cik svarīgi ir saglabāt modrību un nodrošināt, ka Krievija nevar apiet tai noteiktās sankcijas.

Vēstnieks, izceļot Latvijas un Uzbekistānas konstruktīvo un praktisko sadarbību, aicināja stiprināt kontaktus ekonomikā, tostarp transporta un loģistikas jomā. Puses bija vienisprātis, ka pagājušajā nedēļā Rīgā atklātais Uzbekistānas Goda konsulāts, kā arī drīzumā gaidāmā Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības atklāšana Taškentā varētu sniegt impulsu aktīvākiem kontaktiem.

Kā perspektīvu jomu K.Sultanovs izcēla arī tūrismu. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks pārrunāja ciešākas sadarbības iespējas izglītībā. Latvijas augstskolās studē ievērojams skaits Uzbekistānas pilsoņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI