DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

KEM: 75% aptaujāto zina, kāds elektroenerģijas pieslēgums ir viņu mājoklim

Lai arī mājsaimniecību lietotājiem šobrīd tiek nodrošināta daļēja kompensācija AS “Sadales tīkls” tarifa kāpuma segšanai līdz š.g. beigām, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt elektroenerģijas pieslēguma efektivitāti savā mājoklī. 24% Latvijas aptaujāto iedzīvotāju ir domājuši par pieslēguma jaudas pārskatīšanu, bet to vēl nav izdarījuši, bet 33% aptaujāto – par elektroenerģijas pieslēguma jaudu samazināšanu nav domājuši, liecina KEM organizētās aptaujas rezultāti š.g. septembrī.

Rūpīga, pārdomāta izvēle, izvērtējot patēriņa paradumus un ikdienas lietošanā izmantotās elektroenerģijas ierīces, var ļaut papildus jau pie esošā valsts finansiāla stimula samazināt daļu no jaudas uzturēšanas maksas.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 75%  aptaujāto zina, kāds elektroenerģijas pieslēgums (1fāzes vai 3 fāžu) ir viņu mājoklim, savukārt 25% to ir grūti pateikt – galvenokārt tie ir gados jaunāki cilvēki, vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Savukārt brīdī, kad respondentiem jāsniedz atbilde uz to, cik ampēri ir mājoklī esošajam pieslēgumam – 16A, 20A, 25A vai vairāk – lietotājiem to ir grūtāk noteikt. Dati liecina, ka to zina 56% aptaujāto, bet 44% respondentu nezina sava elektroenerģijas pieslēguma ampēru skaitu.

Fāžu un ampēru skaitu lietotājs var redzēt, autorizējoties AS “Sadales tīkls” portālā – www.e-st.lv, savukārt elektroenerģijas rēķinā var redzēt, vai pieslēgums ir 1fāzes vai 3 fāžu. Gan 1 fāzes,  gan 3 fāžu pieslēgumam ir dažādi ampēri – no 16A līdz pat 40A un vairāk. Tas atkarīgs no tā, cik daudz, kādas elektroierīces mājsaimniecība ikdienā izmanto un, vai tās tiek darbinātas vienlaikus, savukārt tarifs mainās atkarībā no fāžu un apmēru skaita.

Lielākā daļa aptaujāto zina – samazinot savu pieslēguma jaudu, var ietaupīt

Pozitīvi vērtējam, ka 70% aptaujāto zina – samazinot mājoklī esošo pieslēguma jaudu, samazinās arī tarifu maksājums. Lielākoties visas vecuma grupas ir vienlīdz informētas par iespējām ietaupīt, tomēr vecumā no 35-54 gadi informētības līmenis ir nedaudz augstāks.

Zināšanas par tarifa samazināšanas iespējām, samazinot pieslēguma jaudu, ir nedaudz augstākas to aptaujāto vidū, kam ir 3 fāžu pieslēgums (84% respondentu), salīdzinot ar tiem, kuriem ir 1 fāžu pieslēgums (75% respondentu).

Daļa lietotāju ir gatavi pārskatīt pieslēguma jaudu, bet daļa par to nav domājuši

Aptaujas dati liecina, ka 24% respondentu ir domājuši par pieslēguma jaudas pārskatīšanu, bet to vēl nav izdarījuši, savukārt 33% aptaujāto – par jaudu samazināšanu nav domājuši, bet 30% – norādījuši, ka jaudu nevar samazināt, jo jau šobrīd izmanto 1fāzes pieslēgumu ar 16A lielu jaudu (viszemākā pieslēguma jauda).

Viens no populārākajiem iemesliem, kāpēc lietotāji līdz šim nav pārskatījuši savu pieslēguma jaudu, jo nav pārliecināti, ka samazinot pieslēguma jaudu, neradīsies problēmas ar tīkla noslodzi.

Kā aprēķināt nepieciešamo elektroenerģijas pieslēguma jaudu mājoklim? Praktiski soļi:

  1. Izpēti savu elektroenerģijas patēriņu. Elektroenerģijas patēriņa datus dažādos griezumos – gads, mēnesis, diena, stunda –, var aplūkot sava tirgotāja vai portālā www.e-st.lv Iesakām veltīt laiku datu izpētei, jo šādas informācijas analīze ir solis ceļā uz elektroenerģijas lietošanas paradumu un pieslēguma efektivitātes izpratni.
  2. Izvērtē, kādas elektroiekārtas ikdienā izmanto un kādas nākotnē varētu lietot. Pieslēgumam nepieciešamo slodzi nosaka mājoklī esošās elektroierīces. Dažas no tām attiecīgos periodos var darboties gandrīz visu laiku, piemēram, apgaismojums, bet elektriskā cepeškrāsns tiek ieslēgta īslaicīgi. Lai saprastu, cik liela slodze pieslēgumam jāiztur, īpaši būtiski ņemt vērā tās ierīces, kurām ir liela elektriskā jauda, un kuras tiek lietotas vienlaikus.
  3. Lai noteiktu elektroierīču jaudu, aplūko konkrēto elektroierīču marķējumu, kas būs atrodams uz pašas elektroierīces korpusa. Taču, ja, piemēram, veļas mašīna ir iemontēta un marķējuma uzlīmes neredz, var izmantot tehnisko pasi vai lietošanas instrukciju, ko var atrast arī internetā.
  4. Norādi savas elektroierīces  AS “Sadales tīkls” slodzes aprēķina kalkulatorā, kas aprēķinās mājoklim nepieciešamo jaudu. Pašlaik savu esošo un potenciālo pieslēguma jaudu norādi tarifu kalkulatorā, lai redzētu, kā mainās AS “Sadales tīkls” tarifs vienā un otrā gadījumā.

Plašāk noskaties video formātā.

Piesakot slodzes samazināšanu, pakalpojums stājas spēkā jau nākamajā dienā, un to lietotāji var veikt jebkurā brīdī. Slodzes samazināšana ir bez maksas, turklāt līdz 2024.gada 30.jūnijam mājsaimniecība vienu reizi var atjaunot iepriekš samazināto pieslēguma slodzi bez maksas.

Pieteikt slodzes samazināšanu var AS “Sadales tīkls” portālā www.e-st.lv, izvēloties “Pieteikt pakalpojumu” – “Pieslēgumi” – “Slodzes izmaiņas” – “Slodzes samazināšana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI